Minneord om Oskar Kvåle

Av
DEL

LeserbrevVår gode venn og kollega Oskar Kvåle døde 13. oktober 2019 i Drøbak vel 90 år gammel.

Oskar var født i Fusa i en søskenflokk på seks og skulle bli bonde på heimegarden. Han lot broren ta garden og ble veterinær, men ble i hele sitt yrkesliv nært knyttet til primærnæringen.

Etter tre år i dyrlegepraksis på Lesja og Dombås, ble forskning i næringsmidler og senere offentlig forvaltning Oskars yrkesliv. Han var samarbeidspartner med legendariske Gunnar Nilsen i utviklingen av Stabburet og som forsker gikk han fra Hermetikkindustriens laboratorium i Stavanger til Selskapet for landbrukets næringsmiddelforskning, senere Matforsk, hvor han tjenestegjorde i ulike roller i 15 år, bl.a. som administrerende direktør.

Han var forskningssjef i Landbruksvitenskapelige forskningsråd og forskningskoordinator i Norges forskningsråd. Han tjenestegjorde for FN både i Ghana, Syria og Tyrkia. Da Landbruksdepartementet fikk behov for å samle sine mange tilsynsorganer, hentet de Oskar til jobben med å bygge opp STIL (Statens tilsynsorganer i landbruket), senere Statens landbrukstilsyn. Direktørjobben her ble Oskars siste arbeidsplass, men som pensjonist hadde han oppdrag både for norske myndigheter og FN.

Oskars evne til å løse opp vanskelige situasjoner og finne framtidsrettede løsninger, ble viden kjent og førte ham inn i en rekke styrer og råd. I hele 15 år satt han bl.a. som leder for Styret for næringsmiddelkontrollen som etter hvert ble til Statens næringsmiddeltilsyn (SNT).

Men Oskar var så mye mer enn en fremragende fagmann og administrator. Han var alltid sine venners venn og i alle sosiale sammenhenger et sentralt midtpunkt. Han var venn av Jakob Sande og elsket hans dikt. I Oslo Dyrlægeselskap var Oskar æresmedlem og hans hymne til lutefiskens pris og sang om den linjebrytende akevitten, blir høytidelig avsunget under selskapets årlige lutefiskaftener. Begge er nå nærmest nasjonalhymner.

Oskar skapte glede omkring seg. Han var i mange år en sentral aktør i de årlige revyene i Drøbak med sine mange kjærlighetssanger til Drøbak og om liv, hendelser og personer i småbyen. Teksten var alltid treffende. Den kunne være skarp, men aldri slem. I selskapslivet der Oskar var til stede, og det var han gjerne, fulgte det oftest med en sang til vertskapet.

Vi er utrolig mange som sørger over tapet av en kjær venn og kollega. Våre tanker går til Åshild og barna Tone, Trygve, Jostein og deres familier.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags