Navn: Morten Svinndal
Alder: 66
Bor: Drøbak
Yrke: Pensjonert offiser fra forsvaret

– For mange er du kjent som guide på Oscarsborg. Nå har du tatt guidingen et steg nivå videre. Fortell.

– Det begynte med at vi ikke fikk hatt omvisninger under pandemien. Da var det Gry Larsson som jobber på museet og jeg som først lagde noen videoer vi la ut på Youtube. Nå har vi laget flere podcaster som man finner om man søker opp Oscarsborg museer. Der har vi blant annet intervjuet flere tidsvitner.

– Hadde du noen podcasterfaring fra før?

– Dette tok jeg helt på sparket, men jeg synes det er en veldig interessant måte å fortelle en historie på. Jeg synes det er greiere med video når vi skal vise frem et spesielt sted. Når det gjelder podcast kan vi gå inn på spesielle problemstillinger.

– Hvordan er lyttertallene?

– Jeg vet ikke for podcast, når det gjelder video har vi blant annet en på engelsk som ligger på rundt 40 000 visninger.

– Hvordan er det å bevare historien på denne måten?

– Når det gjelder tidsvitnene er det viktig å bevare det de har å fortelle. Det er sikkert mange som angrer på at de ikke snakket med disse på åtti-tallet da mange av disse fortsatt var i beste velgående. Podcast og video er en annen måte å nå publikum på.

– Har du et favorittsted på Oscarsborg?

– Det må bli på Nordre Kaholmen. Oppe ved siktestasjonen for torpedobatteriet. Det er et fint sted, som jeg ikke tror mange har vært innom.

– Sommeren på Oscarsborg, blir det guiding?

– Jeg regner med at det blir mer guiding nå. Til sommeren har vi åpne guiderunder, da går vi til faste tidspunkter. Hotellgjestene ønsker ofte en runde med en guide, og det blir det nok mer av fremover