(Siste)

De fleste er voksne menn. Det er ikke for tidlig å bruke refleks, ifølge Trygg Trafikk og forsikringsselskap.

Nesten umulig å se

Hele 75 prosent av personskadene i september er påkjørsler, men bare fem prosent av fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks, ifølge tall fra Transportøkonomisk institutt.

Uten refleks er du synlig først på 25-30 meters hold hvis bilen bruker nærlys. Du ser bilen, sjåføren ser ikke deg.

– Mange fotgjengere tror at når de selv ser bilene, ser også bilistene dem. Men på mørke høstkvelder kan det være nesten umulig å oppdage gående langs veien, sier Paal-Gunnar Mathisen, som er distriktsleder i Trygg Trafikk i Østfold.

Kan redde liv

Dette gjelder også i opplyste bygater der mange tror at de blir sett.

– Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys, og på 400 meters avstand når bilen bruker fjernlys, forteller Mathisen.

Tenk deg at du går uten refleks i mørket langs en vei. Da vil en bilfører som kjører i 50 km/t ha to sekunder på å oppdage deg.

– Med refleks vil bilføreren ha 10 sekunder til rådighet. Det kan redde livet ditt, sier Mathisen.

Fort mørkt

Antallet personskader i september er høyere enn både i oktober og november, viser forsikringsbransjens statistikk for meldte personskader i trafikken, Petrast. Nesten åtte av ti som er blitt skadet i septembertrafikken er fotgjengere og syklister over 25 år, ifølge Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

Statistikken for de siste fem årene viser at ni prosent av de skadde er barn under 14 år, mens 12 prosent er mellom 15 og 24 år. Seks av ti skadde fotgjengere og syklister mellom 15 og 64 år er menn.

– Oj, er det så mørkt allerede? Du er ikke alene om å bli overrasket når du kommer ut fra foreldremøtet eller treningen og oppdager at det er blitt mørkt, sier Slettemoen.

– Både lav sol og mørke som kommer brått på, kan gi dårlig sikt. Selv om mange synes det er vanskelig å se fotgjengere uten refleks, bruker de det likevel ikke selv, sier hun.

Refleksvest i bilen

Ifølge forsikringsselskapet bør det være like selvsagt å bruke refleks når du går og sykler som å ha refleksvest i bilen.

– Påbudet om refleksvest i bilen kom blant annet på grunn av ulykker hvor bilister ble påkjørt fordi de ikke ble sett da de gikk ut av bilen, sier Slettemoen.

En refleksvest gjør deg mer synlig både når det er lyst og mørkt.. - Hvis du for eksempel må skifte et punktert dekk, legge på kjetting eller du skal sette ut varseltrekanten, skal du ha vest på deg, forteller Slettemoen. (ANB)