(Nettavisen): Et såkalt blokkerende høytrykk ved de britiske øyer ser ut til å låse Norge i kjølig sommervær de neste ukene.

Sjekk sommerværet der du er på yr.no

– Kanskje blir det bare det østafjellske som får temperaturer omkring 20 grader, kanskje såvidt over, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til Nettavisen tirsdag ettermiddag.

Kan få sludd og snø

Meteorologen vil ikke en gang utelukke sludd og snø i høyereliggende strøk. Det kan komme allerede onsdag.

– Vandrer du for eksempel i Jotunheimen og skal opp i over 1000-1400 meter, så skal du ikke utelukke at det kan komme litt hvit nedbør. Det er det greit å tenke på når du skal pakke sekken. Ta med varme klær, er rådet fra meteorologen.

For Frogn sin del er det meldt reng på kveldstid onsdag på 2,8 mm. Temperaturene ligger på rundt 20 grader.

På Nesodden er det meldt 4,2 mm regn samme dag, men med en temperatur på 21 grader.

Ustabile luftmasser

Tirsdag er det nord i landet vi finner den høyeste temperaturen, over 20 grader mange steder og opp mot 25 grader. Men der er det ustabile luftmasser med stor fare for lyn og torden.

– Stedvis i Troms kan det også bli kraftig regnskyll, sier meteorologen om utsiktene tirsdag ettermiddag og kveld.

Onsdag begynner endringen som ventes å vedvare en god stund.

– Da går vi inn i en kjølig værtype. Det gjelder for Nord-Norge, og det ser ikke ut til at det blir så veldig varmt noen steder i landet, verken denne uka eller neste. Det ser ut til å etablere seg et høytrykk sørvest av de britiske øyer, og nord for dette får vi lavtrykk inn fra Atlanterhavet både sør og nord i landet. Denne sørvestlige værtypen innebærer moderate temperaturer, sier Haga.

Meteorologen kan altså ikke love varmluft noen steder, annet enn i beste fall rundt 20 grader Østafjells.

– Perioden vi går inn i vil bli preget av en god del nedbør, særlig i de vestlige områdene, i Trøndelag og i store deler av Nord-Norge, men kanskje ikke så mye i øst, sier han.

– Vi venter mange dager med nedbør, kanskje også mer nedbør enn normalt for perioden, og i fjellet kan det altså kanskje bli sludd og snø i høyden.

Sol og tørke sør i Europa

– Hva er situasjonen på den andre siden av dette blokkerende høytrykket nær de britiske øyer?

– Sør på de britiske øyer og videre på kontinentet venter vi ganske høye temperaturer, så tørken og varmen som de mange steder har opplevd der, den fortsetter, sier Haga.

Varmest tirsdag er det langs Adriaterhavet og i Sør-Italia. Der har enkelte regioner sendt ut farevarsel på rødt nivå på grunn av de høye temperaturene. Tirsdag klokka 13 ble det målt 37 grader i Tirana, 38 grader i Comiso og Cagliari, 35 grader i Roma, 32 grader i Dubrovnik og 30 grader i Cannes.

For meteorologenes farevarsler i Europa, se nettstedet meteoalarm.org