Konserten «Årstidene» av Peter Tsjajkovskij står for døren lørdag 19. mars i Drøbak kirke. Elevene i Drøbak Pianoakademi og Elena Shalneva skal holde konsert. De vil dedikere konserten til inntekt for flyktninger fra Ukraina.

Elena tar en tur innom kirken og etterpå tar hun en seg tid til tepause og intervju hjemme i stua. Dette skjer innimellom øvelser og undervisning av elever på Askim videregående skole. Det er mye som skal på plass.

Verdensbildet har endret seg siden de booket kirken. Konserten er gratis og nå oppfordrer Elena publikum til å gi litt ekstra til flyktningene fra Ukraina.

– Jeg har kontaktet Røde Kors i Drøbak for å få til et samarbeid om dette, slik at pengene kommer til riktige formål og til mennesker som trenger hjelp.

Har undervist i 35 år

Men vi må også snakke litt om pandemien og den spesielle situasjonen hun har vært oppe i og hennes engasjement som pianist og klaverpedagog. Hun har tilsammen undervist i 35 år år og stortrives i pedagogrollen.

– Jeg startet opp med Drøbak Pianoakademi i 2008.

Hun har i dag ni elever. Det er mest populært hos jentene, men hun underviser også noen gutter.

Elena er utdannet klaverpedagog og pianist og har studert ved musikkkonservatoriet i Karelen og i Moskva. Navnet hennes Shalneva kommer fra Russland, hvor hun vokste opp i Norilsk, i nord i Siberia. Musikkinteressen hennes ble vekket av en nabo som underviste musikk i en barnehage. Det var ingen av hennes foreldre som drev med musikk.

– Jeg fikk et lite piano og gikk til naboen for å hente noter som jeg satte på pianoet. Etterhvert åpnet de en musikkskole der jeg bodde. Jeg fikk først timer med fiolin, det ønsket jeg meg ikke, men så ble det endelig plass ved pianoundervisningen.

Elena var en iherdig og ivrig elev og kunne øve åtte timer på lørdager og søndager. Fire timers økter med innlagte pauser der hun sov og spiste.

Som hun kan si til elevene sine;

– Pianospill er hardt arbeid. Det som er vanskelig i dag, er lett i morgen.

Mestring og medisin

Elena mener det ligger mye mestring i å spille piano og at elevene får mye ut av å lære å spille.

– De opplever mestring og at de kan noe. Det de lærer her kan de bruke i andre sammenhenger og mange føler seg viktig. Ved å lære piano kan de akkompagnere mange andre.

Elena har også fått tilbakemelding på at musikk kan være terapi.

– Det var en bekjent som formulerte det slik; «Jeg trenger ikke bli deprimert, men kan få det ut i musikken». Det er sant, det er en veldig sterk medisin. Den virker på hjertet og hodet.

Elena trekker også fram en annen fordel.

– Mange elever blir også flinkere på skolen, siden pianospill krever enormt mye koordinasjon og konsentrasjon. Dette lager flere «spor» i hjernen.

Viktig med kommunikasjon

– Stiller du for tøffe krav til elevene dine?

– Jeg lyver aldri til elevene mine, og av og til kan jeg bli lei meg om de møter uforberedt til timene, men det er viktig hvordan du formidler det.

Hun understreker også at samarbeidet med foreldrene er viktig for henne og hun føler hun har god støtte der.

– Det er også viktig at foreldrene setter av tid til å følge opp barna sine. Gjerne sitte litt sammen med dem når de øver.

Talenter

Mange starter tidlig på Drøbak Pianoakademi. Gjerne fra en fem- seks års alder.

Elena understreker at det å spille på et instrument må læres tidlig. Det er ikke som andre yrker at du kan «omskolere» deg i voksen alder.

–Enkelte har fulgt undervisningen hos meg og har vært å se i større konkurranser og større scener, forteller Elena.

Hun har med seg sju elever på konserten i Drøbak kirke og kan fortelle at Anna Linnea Kolberg (Amta omtalte før jul) og hennes bror skal spille på konserten.

Anna Linnea (12) mottok gjev pris – lørdag spiller hun i Drøbak

I tillegg har hun med seg sangtalentet Alf Heine Osflaten Gabrielsen.

– Alle som er med på konserten synes det er stor stas å opptre, de føler seg viktig. Når du inviterer publikum er det fordi konserten er av god kvalitet og fordi de tør å ha en slik konsert.

En konsert er også en milepæl og et trinn videre for elevene.

– Det er hyggelig og spennende å følge utviklingen til musikere som startet karrieren her hos meg. Jeg er veldig stolt av dem. Da ser jeg de er like entusiastiske som meg og har nådd målet, forteller Elena.

– Hva ønsker dere publikum skal oppleve under «Årstidene»?

– Vi ønsker å ta dem med på en times reise gjennom månedene i året. Oppleve januar, vårens og sommerens blomster i mai og juni, høstsangen i oktober og valsen i desember.

Tøft fra 2019

– Hvordan har du hatt det under koroanaperioden?

– Det har vært blandet. Det var tøft da alt ble stengt ned og jeg ikke kunne møte elevene mine. Men samtidig opplevde jeg at de sto klare ved første mulighet til å møtes. Det viser at vi står hverandre nær.

I slutten av 2019 opplevde Elena at moren døde. De sto hverandre svært nær og det ble en tøff og dramatisk opplevelse.

– For første gang i mitt liv kunne jeg ikke spille eller høre på musikk på et halvt år, det var som gift. Jeg var helt tom.

Det har også fått henne til å se på livets perspektiver.

– Jeg tror vi går litt for fort. Vi ser ikke det vakre rundt oss. Kanskje vi skulle bruke mindre tid på instagram og sosiale medier. Gå ut og hente inspirasjon i naturen og årstidene. Hente inspirasjon i en dråpe fra et blad eller en snøflekk som smelter på fingeren før den forsvinner, avslutter Elena Shalneva.

Konserten starter Lørdag 19. mars kl. 12.00 i Drøbak Kirke.