Gå til sidens hovedinnhold

Trakasseres mer enn EU-snittet

Artikkelen er over 10 år gammel

Norske kvinner opplever oftere vold og trusler på jobben enn gjennomsnittskvinnen i EU.

(Siste)

Det er en undersøkelse som Det europeiske arbeidsmiljøorganet (EU-OSHA) står bak som forteller dette. Her i Norge er det Arbeidstilsynet som samarbeider med EU-OSHA.

Verstinglisten

Undersøkelsen viser at andelen arbeidstakere som svarer at de opplever mobbing og trakassering ligger høyere enn EU-snittet for norske kvinner, mens det totale snittet blir litt lavere når man tar med menn. Samtidig skriver Arbeidstilsynet på sin hjemmeside at undersøkelsen viser at nordmenn er langt mer opptatt av temaet enn snittet i EU.

Næringene som rapporterer om høyest andel av vold og trakassering er de samme i EU og Norge. Helse og utdanning, offentlig administrasjon og forsvar, transport og kommunikasjon og hotell og restaurant er verstingene.

Lyspunkt

Arbeidstilsynet skriver på sin nettside at SSB-tall fra 2009 viser at fire prosent av arbeidstakere i Norge hadde blitt utsatt for vold på arbeidsplassen i løpet av de forutgående 12 månedene. Tre prosent hadde blitt truet med vold, to prosent ble plaget eller ertet av kolleger, mens like mange opplevde det samme fra en overordnet. Tre prosent sier at de minst et par ganger i måneden får uønsket seksuell oppmerksomhet.

Samtidig byr EU-OSHAs rapport på lyspunkter også. Blant annet har antallet som rapporterer at de mobbes på jobben sunket fra 8,6 prosent i 1990 til 5 prosent i 2005. Antallet som er utsatt for kraftig mobbing har sunket fra 4,5 til 2 prosent.

(ANB)