Nettavisen: «Point Nemo» eller «Den oseaniske utilgjengelighetspolen».

Verdens mest avsidesliggende sted har flere kallenavn, og befinner seg langt, langt ute i Stillehavet. Helt nøyaktig på koordinatene 48°52'36.0"S+123°23'36.0"W, 2688 kilometer fra nærmeste land.

Faktisk er astronautene om bord den internasjonale romstasjonen ISS nærmere Point Nemo, enn mennesker på land når de flyr over. Romstasjonen går i bane rundt kloden i en høyde på om lag 385 kilometer.

Men det er langt fra tomt der.

Les også: - Roboter vil gi bedre sex enn mennesker

Under havoverflaten skjuler verdens største gravplass for romfartøy seg. «Romfartøy-gravplassen», kaller NASA den.

- Det er i bunn og grunn det fjerneste stedet fra enhver menneskelig sivilisasjon du kan finne, sier NASA.

NASA og verdens øvrige land og romselskap har en god grunn til å velge akkurat dette stedet som gravplass for kassert romteknologi.

- Det er ideelt sted å krasjelande gjenstander uten at det treffer noe, sier romingeniør Bill Ailor.

De fleste mindre objekter vil brenne opp i atmosfæren på vei ned til jorden, men det er ikke sikkert større objekter som romstasjoner og -fartøy vil brenne helt opp.

Restene utgjør dermed en fare for mennesker og annen infrastruktur.

Les også: «Mysteriet» om Bermudatriangelet er løst for godt

Tiangong-1, Kinas første romstasjon, er et skummelt eksempel. Kineserne mistet kontroll over den drøyt 10 meter lange og 8,5 tonn tung konstruksjonen i september 2016.

Det var lenge fryktet at at deler som titankonstruksjoner og drivstofftanker på opp mot 100 kilo kunne smelle i bakken i 300 km/t, og det var helt umulig å spå hvor den ville treffe.

Selv små endringer i forholdene i atmosfæren kunne føre til at treffstedet ble endret fra ett kontinent til et annet.

Den 2. april 2018 nådde stasjonen jordas atmosfære. Til alt hell skjedde det med bane mot Stillehavet, og det meste av konstruksjonen brant opp før den traff overflaten.

Romfartøy styrter sjelden ukontrollert mot jorda, men det har skjedd tidligere. Den russiske romstasjonen Soviet Saljut 7 styrtet i 1991, og NASAs Skylab-romstasjon falt ned over det vestlige Australia i 1979.

Men stort sett havner de på kirkegården for romfartøy.

Mellom 1971 og 2016 dumpet romselskap minst 260 fartøy her, ifølge Popular Science. De siste årene har antall økt kraftig.

På havbunnen ligger den sovjetiske MIR-romstasjonen, 140 russiske forsyningsskip, flere frakteskip fra Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA) og til og med en av rakettene til SpaceX.

Kilder: NASABusiness InsiderWikipedia, NTB, Gizmodo,China Manned Space Engineering Office.