Natt til onsdag bør du holde deg våken. Da kan du nemlig oppleve et spektakulært skue på nattehimmelen. Du trenger ikke kikkert engang.

Når jorda hvert år i november treffer restene av halen til kometen Tempel-Tuttle, kan vi se meteorsvermen Leonidene om været tillater det.

Det kan nok hende du må smøre deg med tålmodighet, for det kan komme tåke over Østlandet allerede tirsdag kveld. Og den kan bli liggende.

- Det er mulig den tåken ødelegger moroa. Særlig de østlige områdene opp mot Mjøsa og svenskegrensen er mest utsatt for tåke, sier Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til Østlandets blad.

En himmel full av stjerneskudd

Dersom du synes det er spennende å observere meteorer, og du har muligheten til å være våken inn i de mørke nattetimer, anbefaler astronom Jan-Erik Ovaldsen deg å få med deg svermen.

- De fleste har sett stjerneskudd eller meteorer før. Natt til onsdag kan det altså komme opptil 15 slike i timen hvis man befinner seg under en mørk stjernehimmel. Er man heldig, får man kanskje se en skikkelig lyssterk meteor eller ildkule. De kan lyse sterkere enn fullmånen og etterlate seg et røykspor som er synlig lenge etter at meteoren har sluknet. I tillegg kan man se planetene Jupiter, Mars og Venus i timene før morgengry, forteller Ovaldsen til ØB.

Les også:

Bildeserie

Se bildene fra Knut Tønsberg topptur i Himalaya

Forventer mer i desember

Det finnes flere årlige meteorsvermer. Leonidene er en av dem.

- En gjennomsnittlig Leonide-sverm, som i år, er ingen stor begivenheten for meg eller forskningsmiljøet. Men det finnes mange himmeltittere som er fascinert av meteorer og meteorsvermer, sier Ovaldsen.

Det er meteorsvermen som kommer i desember som skaper forventninger hos astronomen.

- Geminidene er kanskje årets flotteste og mest pålitelige sverm. Den vil kunne gi flere titalls synlige meteorer i timen under maksimum. Månen holder seg under horisonten både under Leonidene og Geminidene og vil ikke forstyrre observasjonene. Sånn sett er vi heldige i år. Været får ingen gjort noe med. Jeg har betydelig større forventninger til Geminidene, sier han.

Ut med liggeunderlag og noe varmt i termosen

En erfaren stjernetitter om Ovaldsen har gode råd til deg som vil oppleve meteorsvermer på sitt beste. Det er nødvendig å observere fra et mørkt sted. Finn deg helst et område med vidt utsyn til himmelen og som dessuten ligger et stykke unna sterke lyskilder, slik at øynene kan tilpasse seg mørket.

Du trenger bare dine egne øyne, ikke kikkert eller teleskop. Et liggeunderlag, sovepose og en termos med kaffe eller varm kakao er anbefalt tilleggsutstyr, foruten skikkelig varme klær, selvsagt. Litt tålmodighet kommer også godt med.

Les også: MDG på Nesodden fortviler over saksbehandlingen av farleden i Oslofjorden