Det er ikke hvedagskost at det rapporteres om kornsirkler i Norge. Men i høst har en kornsirkel i Vestby fått oppmerksomhet.

Det var den niende august i år at Agnethe Bjørnestad Carrera oppdaget mønsteret i åkeren nedenfor boligen på Randem i Vestby:

- Balkongen henger nesten over åkeren og det var veldig godt synlig, forteller hun til  Moss Avis.

Selv har hun ikke hatt noen spesiell interesse av kornsirkler fra før, og lot seg heller ikke imponere så voldsomt over denne:

- Jeg tenkte bare at det var noen som hadde vært ute og laget den i løpet av natten, den var veldig ujevn i kantene og så hjemmelaget ut, sier Agnethe, som ikke syntes det var noe overjordisk over mønsteret.

Men hun tok bilde og delte det på gruppen Vestbysvenner på Facebook.

Flyfoto

Lars Robin Dahl leste om kornsirkelen der. Han flyr microfly, og da han var ute og fløy samme dag, tok han like gjerne et bilde av den fra luften.

- Det er første gang jeg ser en kornsirkel, sier Dahl, som også er overbevist om at den var menneskeskapt.

- Jeg er rimelig sikker på at det er noen som skulle ha det litt morsomt. Den var enkel i forhold til mye av det man har sett før.

Han syntes uansett det var verdt å ta bilde av den, og dele det slik at folk hadde mulighet til å se mønsteret fra lufta. Dahl innrømmer at han har blitt litt mer oppmerksom når han flyr over åkre siden.

- Jeg har tenkt litt over at kanskje det er andre som lager noe, så jeg har kikket litt rundt. Men jeg har kun sett den ene i løpet av de ti-tolv årene jeg har flydd, sier han.

Fint og presist

Heller ikke Eva-Marie Brekkestø i Norsk Kornsirkelgruppe, som har laget en rapport om kornsirkelen i Vestby,

lot seg umiddelbart imponere.

- Jeg var bortreist et par uker, og hadde derfor dessverre ikke anledning til å besøke den, forteller hun, og fortsetter:

- Først tenkte jeg at det var menneskelaget. Men mønsteret er forholdsvis fint og presist. Jeg fikk se en del av bakkebildene, og man ser at kornet delvis ligger dynamisk og flytende, sier Brekkestø, som er åpen for at kornsirkelen kan ha oppstått på annet vis enn ved at folk har tråkket ned kornet.

Trakassering

Hun har god kjennskap til temaet, og har blant annet skrevet to bøker om kornsirkler. Hun driver også et nyhetsnettverk med 2500 epostadresser og en facebookgruppe med over 4000 medlemmer. Facebookgruppen måtte gjøres hemmelig, fordi det var mye trakassering. Men folk som er seriøst interessert kan kontakte henne og be om å bli medlemmer.

Ifølge Brekkestø rapporteres det om 100-200 kornsirkler på verdensbasis hvert år. Så langt er det rapportert om 40 totalt i Norge. Da har man ikke regnet med de som er laget i forbindelse med reklame eller film, «åkertagginger» eller kornsirkler som åpent er laget av mennesker.

Se flere bilder her

Lyskuler

Hun forteller også at man har flere hundre år gamle kilder som beskriver kornsirkler. Den første kjente kilden er Dr. Robert Plot, Englands første professor i fysikk (Oxford University). I sin bok om det sørlige England som utkom på 1600-tallet beskriver han fenomenet og fremsetter en teori om hvordan de oppsto. En del personer har også fortalt om at de har sett kornsirkler bli til gjennom årene.

– I boka mi har jeg et helt kapittel om øyevitneskildringer. Det finnes over hundre nedskrevne beretninger fra 1800-tallet og frem til i dag, sier hun. Øyenvitnene forteller om lysfenomener, som lyskuler og søyler av lys eller om virvelvinder, og at kornsirklene oppstår i løpet av sekunder.

- Kornsirkler er også omtalt i eventyr og sagn. I Norden kalte man dem for alvedanser fordi man trodde de ble laget av alver og feer, forteller hun.

Vitenskapelig

Rundt halvparten av de årlige kornsirkelrapportene kommer fra England, og det er også mange i Nederland. Noe av det som er spesielt med kornsirklene er at man kan forske på dem vitenskapelig.

- Det er ikke lett å drive vitenskapelige studier av for eksempel spøkelser eller ufoer, men i kornsirkler kan man ta prøver av planter eller jordsmonn. Slik forskning har vært bedrevet gjennom mange år i flere land og har bl.a. avslørt endringer i kornstråenes leddknuter og plantenes vekstrate. Man har også funnet kjemiske endringer i jordsmonnet, forteller hun.

Les mer på kornsirkler.no

- Hvert år dukker det opp kornsirkler som helt klart representerer et mysterium fordi man ganske sikkert kan si at det ikke er laget mekanisk. Noen ganger kan man si dette på bakgrunn av endringer som er oppstått i planter eller jordsmonn, andre ganger fordi kornsirklene har oppstått på svært kort tid.