Gå til sidens hovedinnhold

Nesodden fortsetter denne viktige kampen: – Den utgjør en trussel

Kystområdene våre invaderes av stillehavsøsters som sprer seg i rasende fart. Den utgjør en fare for både andre arter, bløtbunnsområdene og dem som liker å ta seg et bad i sjøen.

For abonnenter

NESODDEN: Nylig gjennomførte Nesodden kommune, sammen med Oslofjordens friluftsråd (OF) og Marinreparatørene, en dugnad for å slå tilbake spredningen av stillehavsøsters utenfor Nesodden. Utstyrt med våtdrakter, solid fottøy og hansker, gjøv mannskapene løs på havbunnen for å drive trusselen tilbake.

– Det er tredje året på rad vi gjennomfører plukkedugnad av stillehavsøsters. Hvert år har vi plukket store mengder. Faktisk så mye at vi har fylt opp en hel henger, forteller næringsrådgiver i Nesodden kommune Pauline Kajl.

Nesodden kommune og samarbeidspartnerne har fått økonomisk tilskudd fra fylkeskommunen for å gjennomføre tiltaket.

– Området vi har søkelys på er Hellviktangen og Ursvikbukta. Dette er en populær badeplass, men også et økologisk viktig bløtbunnsområde. For disse områdene utgjør stillehavsøstersen en trussel, forteller Kajl.

Les også

Storkoste seg på Nesodden: – Her er det et fint opplegg både for barn og voksne

Stort spredningspotensial

Stillehavsøsters (STØS) er en fremmed art i norske farvann. Skjellene er knivskarpe, harde og ofte godt kamuflert. De finnes på bløtbunn, festet til andre skjell, på steiner og svaberg. STØS kan påvirke kystfriluftslivet svært negativt da arten trives i områder egnet for strandaktiviteter, blant annet på langgrunne strender og i lune viker. Deler av strandsonen kan bli ufremkommelig fordi STØS er en økosystemforandrer. Det betyr at den kan endre miljøforholdene der den etablerer seg. Tette bestander danner sammenhengende tepper av skjell, som igjen klassifiserer den som en invaderende art. Slike skjellbanker er blant annet dokumentert i Vestfold. Arten er robust og tilpasningsdyktig, vokser hurtig og har stort spredningspotensial. STØS står oppført på Fremmedartslista 2018 (tidligere «Svartelista») under Svært høy risiko (SE) fordi den utgjør en trussel mot andre arter som flatøsters og blåskjell.

Umulig å bli kvitt

Til tross for aktiv innsats ser det ut til at stillehavsøsters er en art vi ikke vil lykkes med å bli kvitt.

– Det er umulig å bli helt kvitt arten siden den sprer seg så fort, men det hjelper å plukke den for å forhindre at den tar over hele områder, opplyser Kajl.

Det mangler heller ikke på historier om folk som har fått skader etter nærkontakt med stillehavsøsters under bading. Dessverre finnes det ingen offisiell statistikk over dette, men at det dreier seg om mange skader årlig, er klart.

Varaordfører og MDG-politiker Eivind Hoff-Elimari er på bakgrunn av resultatene godt fornøyd med den innsatsen plukkemannskapene gjør utenfor Nesodden.

– Det er et viktig arbeid for å holde spredningen i sjakk, sier han.

– Nesodden kommune lager også korte informasjonsvideoer om fremmede arter som vi bekjemper. Det ble laget en film om kjempespringfrø tidligere i år, og publiserer snart den om stillehavsøsters på facebook-siden KlimaOdden, opplyser Pauline Kajl.

Les også

Mannen fikk mye å forklare for politiet i Drøbak: – En del saker på ham

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.