Frogn/ Nesodden/Norge: – Hvert eneste år får vi inn tilfeller av hunder som er skadet i skisporet. Det største problemet med disse skadene er alvorlighetsgraden. Den hyppigste skaden er kutting av akillessenen, som er en alvorlig skade som krever langvarig rekonvalesens og kirurgi. Mange hunder får likevel aldri 100 prosent førlighet tilbake i det skadde beinet, sier Tor Kvinge som er veterinær ved AniCura Dyresykehus.

Les mer: Slik sørger du for at kjæledyret ikke veier for mye
 

Kutt- og stikkskader

Mange har heldigvis hundeforsikring som stort sett dekker opp for kostbar kirurgisk behandling. Dermed opplever også forsikringsbransjen stor pågang etter påsken:
– Ja, vi opplever hver vinter å motta flere skademeldinger om hunder som har skadet seg i skiløypene. Fjellski med stålkanter er ofte årsaken til kuttskader. Vi oppfordrer hundeeiere til å lære seg førstehjelp og ha med nødvendig førstehjelpsutstyr i sekken når hunden er med på skituren, sier Espen Opedal, direktør for Tryg Forsikring.
Veterinær Kvinge ser med egne øyne hvor stor skade ulykker i skiløypa kan påføre hunder. Og det er ikke bare ski med skarpe kanter som utgjør en risiko.
– Nei, vi ser også stikkskader fra staver. Dette er oftest inn til brysthule eller bukhule som alltid er alvorlig. Andre skader er kuttskader på lemmer fra skaresnø. Frostskader oppstår også, ikke minst på hannhunders pung og tispers jur, sier den erfarne veterinæren.

Les mer: Da hønen Agda ble utstøtt av sine egne, tok hundeflokken henne imot med åpne armer
 

Hold hunden i bånd

Hundeeiere på påsketur bør vurdere å bruke fjellski uten stålkanter, eller å få slipt ned stålkantene, fordi de er potensielt farlige for bikkja:

– Skader fra stålkanter kan være svært alvorlige og gi langvarige eller permanente komplikasjoner. Har skaden først skjedd, må du først sjekke om kuttet er overflatisk eller dypt. Ved kraftig blødning legger du på bandasje med trykk. Er såret overflatisk, holder det å rense det med saltvannsoppløsning, og rense det hver dag til såret er tørt, forklarer veterinær Kvinge som anbefaler alle å ha med sårrens, kompresser, bandasje, plasterteip og saks i tursekken.
– Har ulykken skjedd og du er usikker eller ser at hunden blør kraftig, bør du uansett ta kontakt med veterinær så snart det lar seg gjøre, sier han.

Uansett er det tryggeste å ha hunden i bånd i skiløyper der det ferdes mye folk, for å unngå sammenstøt med andre skiløpere og pulker.

Les mer: Leketøy og dyrefôr går unna i dyrebutikken på «City»