Da Nesodden Teaterfabrikk startet for 2 år siden, var det med totalt 30 barn i stallen og enkle, hjemmesnekret kulisser da de først satte opp Snehvit og de 7 dvergene og Jul i Blåfjell. Siden oppstarten har teatergruppa vokst radikalt, og slår til med en gigantisk, fire meter lang kulisse til helgens forestilling 1001 Natt – Historien om Aladdin.

I dag teller de 170 medlemmer, og flere vil være med. Over 40 barn står på ventelister til ulike grupper. Elisabeth Løes Hokholt er blant ungene som får stå på scenen lørdag. Hun spiller «kone på torget», og gleder seg som – nettopp – en unge.

– Det morsomste med teater er når jeg får replikker, sier hun, og leverer dem kjapt for Amta.

– Helt unik

Så hva er det som gjør at teaterverkstedet lykkes? Ifølge Torunn Liven er regissør, dramatiker og «primus motor» Margrete Bratberg-Grøstad vesentlig for suksessen.

– Barna elsker henne, og hun er en fantastisk blanding av varm og streng på en helt unik måte, sier Liven.

Teatermamma Margrete Bratberg-Grøstad ler når hun får høre om skrytet.

– Det er veldig hyggelig å høre. Jeg skal ikke juge på det, jeg har investert mye tid, krefter og penger på teaterfabrikken. Jeg har fått med meg noen helt supre folk som har strukket seg langt. Jeg mener det er et godt prosjekt, og vil at vi skal bli en kulturaktør med tyngde, sier Grøstad-Bratberg.

Det er ingen snarvei til suksess der heller.

Vi har tatt «Et Øyeblikk» med Bratberg-Grøstad. Saken fortsetter under

 

Seriøs fra start

Teaterfabrikken har da også vært heldig med timingen. Kulturskolen la ned sitt teatertilbud idet fabrikken startet opp. Det er imidlertid noen råd annet enn flaks og hardt arbeid som regissøren kan trekke fram til etterfølgelse.

– Vi var tidlig ute med å vise oss fram som en seriøs aktør. Vi laget logo, et eget navn og ga foreldrene et inntrykk av at dette ikke var noe som ville bli borte etter ett år. Det er mye kulturaktiviteter på Nesodden, og det er flott, men ofte kan det skje at tiltak dør ut fordi det ikke ble nok påmeldte og så videre. Vi investerte veldig mye i starten, og nå ser det ut til å betale seg, sier Bratberg-Grøstad.

Og så handler det visst mye om å si «ja», og ta bekymringene på etterskudd.

– Det er slitsomt for alle mine Facebook-venner å være min Facebook-venn. Si ja til ting, bli med, og tenk «oi oi, hvordan skal vi få tid til det» etterpå. Det går sikkert fint, sier hun.

Saken fortsetter under regnskapstallene

Fakta Nesodden Teaterfabrikk

(foreløpig regnskap 2016)

Driftsinntekt (billetter og kurskontigent): 798 783

Annen stønad (fylket, kommunen etc):  ca 100 000

Sparebanstiftelsen: 263 000(ca halvparten av dette ble overført til neste budsjettsår, men er øremerket formålet)

Driftskostnader: 1 026 279

Teaterfabrikken er en organisasjon og det er derfor ingen som kan ta ut noe overskudd - alt går til videre drift og idereutvikling.

 

Skynder seg langsomt

Barna som står i kø nå må nok smøre seg med tålmodighet. Bratberg-Grøstad er opptatt av å ikke ta inn for mange på kursene.

– Vi må ha anledning, tid og råd til å vokse, sier hun.

Hvis gruppa får skrapet sammen nok penger til å pusse opp vaktmesterboligen på Fjellstrand skole, tror regissøren at det blir mulig å opprette flere grupper. I juni starter opptaket for neste skoleår, og da vil det forhåpentligvis bli rom for å ta inn noen nye.

Et sted å få venner

Fabrikken fokuserer på arbeid mot forestillinger. Aladdin er musikkteater. For Saga (8) som spiller kamel, er forestillingene en sterk motivasjon.

– Det morsomste er å få vite hvilken rolle man får. Da er jeg ganske spent, sier hun.

Åtteåringen er å regne for veteran i teaterfabrikk-sammenheng, hun har vært med siden starten.

– Jeg kan en del ting. Jeg kan vise de andre ting hvis de ikke skjønner, sier Saga.

– Hva kan du si til barn som vurderer å starte med teater?

– Jeg synes at det er ganske morsomt. Vi gjør morsomme ting, og man får ganske mange venner her også!