Begge har de skrevet fagbøker for ungdom, men nå er Marianne Kaurin og Bjørn Ousland aktuelle med hver sin bok for de minste bokelskerne.

Både Kaurins «Deres Majestet» og Ouslands «Ut på eventyr» har sterke farger og håndtegnete blokkbokstaver på forsiden. Men der tegneren Ousland denne gang har satset på få ord og bilder kokt inn til beinet, har opprinnelig Tønsberg-dame Kaurin få illustrasjoner og en lang fortelling.

«Deres Majestet» er hennes andre bok, tidligere har hun skrevet en kritikerrost ungdomsroman om norske jøder.

Les også: Nye, harde kår for Nesodden kommune

Fra virkeligheten

Det er litt som Ousland: Hans polare dokumentarbøker, «Nordover», «Sydover» og «Nansen over Grønland», er skrevet mest med tanke på ungdom. Han har også skrevet serien om Bisk for de aller minste barna, slik som denne nye.

Kaurins bok er beregnet på barn fra seks til ni år. Hovedpersonen, Iver, er selv ni år. Han blir forelsket og helt ko-ko. Han klarer ikke å håndtere det, men så foreslår den utvalgte at de kan leke at hun er prinsesse og han hennes tjener.

– Det synes han er flott for da slipper han å være seg selv, sier forfatteren.

Bergtaking og det å være bergtatt er også temaet i Ouslands bok som foregår i et slags destillert eventyrlandskap med ingredienser fra norske folkeeventyr.

– Jeg er veldig fascinert av eventyrsjangeren. Tidligere har jeg skrevet litt ironisk om dette og snudd ting på hodet. Nå ville jeg prøve å koke ned hva eventyrene egentlig handler om. Jeg fortelle veldig mye ved hjelp av tegningene og nå har lagt lekt på at det ikke skal ligne på det vi forbinder med folkeeventyrene, som for eksempel Kittelsen.

Les også: Overrasket over at man vil kutte bibliotekets midler med en halv million

Forskjellig smak

– Også er det jo alltid sånn at noen vil oppleve en bok som kjempespennende, mens andre synes den er kjedelig. Sånn er det jo for både vokselesere og barnelesere, bemerker Kaurin – som faktisk er proff innen barnebøker. Hun har gått på forfatterutdanningen til Norsk barnebokinstitutt.

– Det tenkte jeg også på da utdanningen ble startet, men så har jeg hatt for mye å gjøre, sier Ousland som først og fremst er kjent som tegner. Denne gang har han valgt en illustrasjonsteknikk som har tatt dobbelt så lang tid enn vanlig: Han har klippet ut alle formene.

Han har jobbet mye for å gripe barna, slik at de vil lese boka om og om igjen.

– Jeg har prøvd den ut for niesen min som er fem år og sett at det virker. Jeg får også tilbakemeldinger fra andre som har barn. Selv har jeg ikke så unge barn lenger, sier Ousland.

Kaurin har derimot tre barn i rett alder, men de har ikke villet være prøvekaniner for morens bøker.

– Jeg har faktisk ikke prøvd på andre barn heller, men jeg har fått tilbakemeldinger på at historien har fenget barna, smiler Kaurin.

Les også: Når skriver seriedronningen om motstandskvinner