Drøyt fem måneder etter at fagerstrandfamilien kjøpte hus, er de kasteball mellom forsikringsselskaper som ikke tar ansvar for råteskade.
Drømmehuset
– 14. november i fjor overtok vi det som vi trodde var drømmehuset her i Labråteveien 21, sier David Johnstone Sørensen, og åpner inngangsdøra til en tilsynelatende flott familiebolig på Fagerstrand.
Les også: Slik unngår du å gå i boligfella
– Men da vi skulle bytte oppvaskmaskin 18. januar, fikk vi en stygg overraskelse. For da vi dro fram den gamle, for å sette inn den nye; så lå det en løs bit med vinyl oppå parketten. Og inntil veggen var det tydelig råte, rekapitulerer David og viser Amta råteskaden.
Gode råd er dyre
– Dessverre er det sammenhengende parkett fra kjøkkenet til stua på hele 52 kvadratmeter, så dette kan bli virkelig dyrt og omfattende, sukker David og rister på hodet.
Les også: Dette er de rimeligste leilighetene for ungdom i Frogn og Nesodden nå
– Er skaden taksert?
– Ja, DNB Skadeforsikring, der vi har såkalt husforsikring Villa Best, rekvirerte skadetaksering 4. februar og befaringen var fem dager etter det.
Og slik konkluderer takstmann Vegar Staff:
– Ettersom omfanget av skaden ikke vites sikkert på dette stadiet, lar ikke reparasjonskostnaden seg kalkulere eksakt. Forutsatt lokal utbedring av parkett og veggplate, benkeskap og avfukting av dekke, foreslås en avsetning i skadesak i størrelsesorden 25.000 kroner. Hvis parkett må fornyes i sin helhet, vil reparasjonskostnaden beløpes i størrelsesorden 90.000 kroner eksklusiv merverdiavgift.
Ingen hjelp å få?
Men før David kom så langt, kontaktet han aller først selskapet der de hadde tegnet boligkjøperforsikring, nemlig HELP. Men treffende navn til tross; det var liten hjelp å få:
– Ja, vi fikk ikke den hjelpen vi hadde håpet på, akkurat, og som vi forutsatte lå i boligkjøperforsikringen. Det virker som vi skyves inn i en form for gråsone i avhendingsloven. Selgers eierskifteselskap Protector går etter samme spor, og mener at de heller ikke er ansvarlig for å rette råteskaden.
Les også: Denne boligen ble solgt for over ti millioner
– Dere føler dere faller mellom selskapets stoler?
– Ja, vi opplever oss virkelig som en kasteball i systemet mellom selskaper slår familiefar David (35) fast, på vegne av kona Cecilie (39) og sønnene Jonathan (7) og Aleksander (3).
Avventende selskap
Amta kontakter HELP som har følgende kommentar:
– Jeg forstår kjøpers frustrasjon over opplevelsen av å være kasteball. Men for at kjøpers advokat kan gjøre sin jobb, må imidlertid enkelte punkter avklares, sier Dag Are Børresen, informasjonssjef HELP Forsikring, og konkretiserer hva han sikter til:
– Lekkasjer fra hvitevarer er normalt dekket under villaforsikringen. Ved vannskader av denne typen er det derfor viktig at både kjøpers og selgers villaforsikringer først får tatt stilling til skadeårsak og sannsynlig lekkasjetidspunkt, for å avklare om skaden har skjedd i selgers eller kjøpers eiertid.
Les også: Par kjøpte "rotta i sekken"
– Så vidt jeg vet har ikke selgers villaforsikring uttalt seg. Dette er viktig for saken.
– Vil den vurderes på nytt?
– Kjøpers advokat hos oss har på bakgrunn av opplysninger som hittil har framkommet, ikke funnet grunnlag i loven for å fremme krav mot eierskifteforsikringen. Om skadeomfanget viser seg å være større, eller det framkommer bevis på selgers kjennskap før budaksept, vil vi vurdere saken på nytt.
– Hvis kjøperne mener at advokatens vurdering er for streng, får de gjerne en ny vurdering gjennom klagenemnda bestående av eksterne advokater og takstmenn, sier Børresen.
Les også: Opplevde marerittet for andre gang
Les også: Måtte bo i campingvogn i en måned