Gå til sidens hovedinnhold

Hobbyfiskeres slurv påfører dyr unødvendig pinsel

Artikkelen er over 6 år gammel

Pål Moe er blant de få som fortsatt er ute på fjorden jevnlig gjennom året. Han legger ut bøyer. Moe er nå fortvilet over uforstand som skaper dyreplageri.

Stadig oftere ser han forlatte hummerteiner og store vaser av fiskesene når han er ute og setter ut eller tar opp fortøyningsbøyer.

– Når folk minnes på det så skjønner de selvfølgelig hvor forferdelige konsekvenser dette kan ha: fisk, hummer og fugl kan vikle seg inn i det og dermed lide en pinefull død, sier Moe, som selv har reddet både fugler og hummer ut.

Han forklarer at teinene vil tiltrekke seg hummer og fisk når de blir liggende på sjøbunnen.

Brytes ikke ned

– På grunn av det solide materialet teinene er lagd av, forsvinner de jo ikke når eieren ikke bruker dem lenger. Så kommer kanskje en fisk inn, men ikke ut. Den tiltrekker seg hummer, så dør hummeren og tiltrekker seg en ny hummer, og slik har du det gående. Dette er også en trussel mot hummerbestanden.

Fiskesene, forteller Moe, er enda verre: Folk fisker fra bryggene, får backlash på sena som tuller seg sammen og ikke kan brukes. Så blir det liggende på land eller i sjøen. Dermed kan både fugler, fisk og hummer vikle seg inn.

Gidder ikke lete

Et annet problem er at sluken enkelte steder stadig setter seg fast i bunnen, slik at det blir det liggende mye fiskesnøre på sjøbunnen.

– Som på den nye moloen av steinmasser på Fagerstand, der burde det ikke vært lov å fiske fordi sluk – som ofte har bly – og sener blir liggende som et edderkoppnett. Slik sterk sene må ikke kastes verken på land eller til vanns, synes Moe.

Han tar gjerne en runde på bryggene og kaster sene i søppeldunkene hvis det finnes.

– Jeg oppfordrer andre til å gjøre det samme, sier han.

Det kan være mange grunner til at teinene mistes: For kort tau mellom teina og bøya, for dårlig tau eller at teinene ført vekk med strømmen fordi de er for lette.

– Teinene er så billige – kanskje en hundrelapp på butikken – at folk ikke gidder å lete etter dem. Folk må bruke skikkelig tau og bøye, ha lodd nede og ikke flytetau.

Store tydelige bøyer

En annen ting Pål Moe ser rundt nesoddkysten er moringstau som ikke går i oppløsning.

– Der er lagd av kunstfiber og har bly i midten så det råtner aldri, men blir liggende på bunnen etter at bøyene er borte. Derfor bruker jeg bare kjetting til bøyene mine. Det trengs noen enkle oppslag på bryggene som opplyser om konsekvensene av å kaste fra seg sammenfiltret fiskesene, mener Moe, som tror mer på informasjon enn på forbud og forskrifter.

– Til teinene må man bruke store tydelige bøyer og ikke ha dem nær båttrafikk og andre fortøyningsbøyer – for eksempel på yttersiden av Nesoddtangen. Her har jeg selv fått teiner i propellen flere ganger.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.