Jan Erik Røer fra Nesodden er daglig leder i Natur og Fritid, og kan mye om fugler. Her er hans beste triks for hva du kan gjøre for å tiltrekke flere fugler til din hage:

1) Riktig fôr: - Det som fungerer best på flest, er solsikkefrø. Ellers kan du legge ut meiseboller, slike kuler med fett og annet. Du kan kjøpe det på butikken, men det er bedre å lage det selv. Da bruker du matfett, og blander inn forskjellige nøtter og solsikkefrø.

2) Skjul: - Et skjul er viktig. Det er et sted der fuglene kan sitte og gjemme seg, og føle seg trygge. Gjerne en busk i nærheten av foringsplassen. Da kan fuglene flykte dit om det kommer en katt eller en spurvehauk eller et annet rovdyr, sier Røer. Han anbefaler deg å ha en busk eller trær på tomta hvis du vil ha fugl der.

3) Bærbusker: Det beste er om busken, som også fungerer som skjul, selv har mat som fuglene vil ha.

- Rogn og epletrær er bra, og stort sett alle frukt- og bærbusker generelt. Hassel og eik er også bra, råder Røer.

Bildeserie

Se de spektakulære bildene av havørna på Håøya

4) Julnek ikke best: Hvis du er interessert i spurv, så er det lurt å sette ut julenek. Men vanligvis er ikke julenek det beste trikset for å tiltrekke seg fugl, for det er ikke så mange fugler som liker det.

- Den romanseaktige forestillingen på julekort med julenek, det er noe som hørte til på landet i gamle dager. Det er ikke slik at disse fuglene som liker disse nekene befinner seg der folk flest bor. Hvis du vil ha dompap på besøk, så er det solsikke som er best, sier Røer.

5) Talg og spekk: Når du ført er på sånne gamle tradisjoner; så er det å henge ut talg eller spekk fra julegrisen et bra triks. Flaggspett for eksempel, og hakkespett og meiser.

6) Ikke kast brødet: Hiv brødsmulene ut i hagen. Men kan være lurt å kjøpe automater med gitter slik at det ikke ligger så mye på bakken, for å hindre at rottene kommer. Men hvis du ikke bor i et område som er plaget med rotter, så må du gjerne legge ut mat på bakken, det er mange arter som liker det, sier Røer.

Epler, nøtter og mandler som er til overs i jula, er også bra. Det skal veldig mye til for at fuglene spiser seg full på epler ifølge Røer, slik vi har sett eksempler på med elg i det siste.

7) Spesialkasser: Hvis du ikke vil ha skjærer i hagen, så kan du lage en stor kasse av grov hønsenetting som småfuglene kan fly inn og ut av, men som skjærene ikke kommer til. Eller så kan du bare kjøpe en automat som er laget for slikt. Der kommer heller ikke rotter eller ekorn til.

Hvis det er spesielle fugler man er interessert i, så kan man kjøpe spesialkasser, for eksempel kattuglekasse. Men du skal være fryktelig heldig for å få en slik skapning til å flytte inn i hagen.

- I hele nedre Drøbak sentrum er det kanskje én kattugle. Men det er andre ting man kan gjøre, som for eksempel fuglebad eller en karpedam. Gjerne et sted der vannet renner. Fugler liker å bade, spesielt om sommeren. Men man må følge litt med, og vedlikeholde det, sier Røer.

Lykke til!