Drømmen er at det ikke skal finnes en eneste hjemløs katt på hele Nesodden. Kari Rolland har brettet opp ermene for å hjelpe pelskledde på frifot.

– Det finnes ikke villkatter i Norge, sier Kari Rolland. – For det er en rase som ikke finnes her. Men hjemløse katter har vi dessverre mange av.

Mer enn 600 katteglade følger facebooksiden Nesoddkatten – tapt og funnet. Ifølge initiativtaker Kari Rolland har villfarne katter og bekymrete eiere mer enn én gang blitt lykkelig gjenforent. Men i tillegg driver Rolland Nesoddenkatten – hjemløshjelpen.

– Jeg er veldig glad i dyr, og spesielt i katter. Det har jeg alltid vært, sier Kari Rolland og understreker;

– Katter er ikke del av norsk natur, men norsk kultur – de lider ute. Pelsen «virker ikke» når den blir våt. Men enkelte er så forvillet at de ikke kan omplasseres. Om de har mat og ly ute, kan det funke ok for dem som er vant til det.

Ildsjeler

Det er bare et par måneder siden hun startet «hjemløshjelpen» for katter. Nettverket består av engasjerte ildsjeler i tett samarbeid med Nesodden Dyreklinikk og Tangen Dyrebutikk. Nesoddkatten er organisert som en uformell, selveiende forening, med to styremedlemmer. Styreleder er Nesoddkattens primus motor Kari Rolland og styremedlem er Camilla Takvam, som til daglig arbeider som dyrepleier ved Nesodden Dyreklinikk.

Pus fikk et drømmehjem 

Kattekolonier

At flere ivrige kattevenner var raskt frampå, kom godt med, for etter at Dyrenes Hus og FOD hadde brukt opp sin fosterhjemskapasitet på en kattekoloni på nordre Nesodden, var det fortsatt 10-15 katter igjen å ta seg av her. Nesoddkatten rakk å få noenlunde kontroll på resten før det tikket inn en melding om en katteklan på Fjellstrand.

– Takket være formidabel innsats fra et par erfarne kattefangere, fikk vi fanget alle elleve, smiler Rolland.

Til sammen rundt femten katter har nå fått «full pakke» med helsesjekk, vaksiner og kastrering på Nesodden Dyreklinikk. Klinikken gjør jobben gratis, men medisinene må betales for. Så langt har fjorten enkeltpersoner og to bedrifter sørget for over 16000 klingende mynt i kattekassen.

Nå ønsker «Nesoddkatten» tips til hvor det finnes flere hjemløse pusekatter. Enkeltvis eller i flokk.

– Mange av de hjemløse kattene har aldri hatt kontakt med mennesker og er svært sky, men nå har vi begynt å få erfaring med å håndtere dem, sier dyrepleier Camilla Takvam. Hun jobber som frivillig med helsesjekk av «de hjemløse» på dyreklinikken. Én gang har hun blitt bitt, det skremmer henne ikke fra å fortsette.

Tollerne tok hunden fra Christian 

Settes ut igjen

Noen katter er så sky at de høyst sannsynlig aldri vil fungere i et hjem. Da har de det best ute, men uten mulighet til å formere seg. Slik skal bestanden av hjemløse reduseres og helst forsvinne helt.

– De to hannkattene fra «Fjellstrand-klanen» ble satt tilbake i reviret sitt, hvor de skal bli matet og få tilgang til fin varmestue i en kjeller. Fire ungdommer på 4–5 måneder er i fosterhjem sammen. En ung mamma med tre unger på ca. 8 uker er i et annet fosterhjem. Disse skal få roe seg en stund til, før det blir deres tur hos doktoren, forklarer Rolland som omtaler kattene med stor kjærlighet, omtrent som de skulle vært barn.

Alle de åtte i som nå er i fosterhjem tas det sikte på å sosialisere og finne permanente, gode hjem til. Så langt har kun en katt blitt avlivet grunnet uhelbredelig sykdom.

Trenger flere hjem

Kari Rollands håp er at alle som observerer hjemløse katter, tar kontakt .

– I en perfekt verden ville vi kunne svare «Vi kommer!» - for så å kaste oss i bilen, fange den inn, ta den rett til veterinæren for så å kjøre den til et fosterhjem som sto parat, for til slutt å adoptere den ut til et supert hjem, i det øyeblikk den var blitt trygg og god. Sånn er det dessverre ikke. Men det vi kan gjøre er å forhindre at nye kattunger blir født ute. Til det trenger vi penger og midlertidige hjem, sier Rolland.

Det er nemlig ganske mye logistikk som skal på plass for å hjelpe en hjemløs katt på en ordentlig måte.

– Den erfaringen vi har til nå tilsier at den aller største utfordringen er å finne gode fosterhjem, eller nest best – rekonvalesenthjem, det vil si at noen påtar seg tilsyn og mating. Noen gjør det til en livsstil å ikke ha egen katt, men hjelpe «trengende» i perioder. Har noen mulighet til å hjelpe til, om så bare en kort periode, setter vi stor pris på at de tar kontakt. Vi vet det er mange snille mennesker her på halvøya og mange har engasjert seg. Fra Dyrenes Wash and go, som la ned butikken i Drøbak, fikk vi en tilhenger med katteutstyr. Helt utrolig, avslutter Kari Rolland.

En søt kattehistorie

En tam pus på Fjellstrand gikk ved en feiltagelse i fella - og ble satt ut igjen. Men da man søkte etter eier viste det seg at katten hadde mistet matmor. Hun hadde gått bort noen uker tidligere. Etter to uker med gjentatte forsøk ble den fanget igjen. Til alt hell kunne «Nesoddkatten» levere den til en snill dame som hadde kontaktet oss etter et oppslag på «Hva skjer på Nesodden», med ønske om å overta en voksen katt. Nydelige Semirapus fant seg til lykkelig rette etter mindre enn en halvtime - og slapp å bli del av statistikken over forlatte katter som fryser ihjel eller sulter ihjel. Begge ble glade over sitt nye selskap. Og snipp, snatt, snute, så var ikke katten ute.