Jan Eggum tilbake på Hellviktangen for 15. gang

Hjertelig: Jan Eggum elsker Hellviktangen og Hellviktangen-publikummet elsker ham. Søndag er det på 'an igjen. Arkivfoto

Hjertelig: Jan Eggum elsker Hellviktangen og Hellviktangen-publikummet elsker ham. Søndag er det på 'an igjen. Arkivfoto

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Ifølge Amtas arkiv spilte den bergenske visekunstneren første gang i herskapshuset på Hellvik sommeren 2001.

Denne søndagskvelden blir dermed hans 15. konsert her.

Jeg elsker å spille på Hellviktangen.

Jan Eggum

Nesoddinger setter tydeligvis stor pris på mannen som ofte karakteriseres som «melankoliens ansikt». Og følelsen er gjensidig.

– Jeg elsker å spille på Hellviktangen, sier Eggum.

Det han setter aller mest pris på er «det magiske som ofte skjer mellom publikum og artist».

Les også et øyeblikk med Jan Eggum.

Fra 1977

Jan Eggum har vært aktiv som visesanger og artist helt siden 1975 da han fikk platekontrakt med den norske avdelingen av det internasjonale plateselskapet CBS. Han begynte som pubsanger i London, og livnærte seg i to år på å skrive engelske sanger. Blant annet ble en av hans mest kjente sanger, «En natt forbi», opprinnelig skrevet på engelsk, med tittelen «Alone, Awake».

Eggum spilte inn sin debutplate Jan Eggum høsten 1975, men gjennombruddet kom først for fullt etter den tredje utgivelse.

Det var plata «Heksedans» som kom i 1977 og som ga ham «Bransjeprisen» som opphavsmann under Spellemannprisen samme år. Her finner vi blant annet klassikeren «Mor, jeg vil tilbake».

Tungsinn

Temaene i sangene hans, som altså treffer så mange, er ting som kjærlighetssorg, ensomhet og tungsinn. Publikum opplever ham imidlertid også som en stor humorist under konsertene. Og han viser også ofte både samfunnskritiske og mer trivielle sider av seg selv.

Eggum har siden gjennombruddet i 1977 vært en av Norges mest kjente artister, både som soloartist og i andre sammenhenger. Blant annet som medlem av Gitarkameratene. Flere av albumene har solgt til gullplate og han har vunnet en rekke priser og utmerkelser, blant annet seks Spellemannpriser.

Eggum har også opptrådt i Drøbak, for eksempel på Telegrafen med Kaia Huuse og på Oscarsborg akustiske.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags