Kartellet, også kjent for mange under navnet Skoklefall kapell, har herjet Nesodden i snart ti år og gjennom nesten 50 konserter spredd sin særegne blanding av reggae, rock og improvisasjon til halvøyas musikkglade befolkning. Med en nokså variert besetning.

– Nytt av året er at vi har kutta ut keyboard og forsterket med nok en fyr på slagverk, forteller primus motor i Kartellet, Jonas Lange.

– Dermed er vi blitt er rytmeinferno av de sjeldne. Lange forteller videre at bandet alltid har hatt som ambisjon å få damene til å danse, men vedgår at seig reggae og psykedelisk rock ikke alltid har gjort det like enkelt å trigge dansefoten.

Vespestad inn

– Men da vi forsterket bandet med en tredje perkusjonist løste vi helt klart dansekoden, bekrefter Lange.

Og mannen de har fått med i bandet er ingen ringere enn en av norges aller beste på slagverk, Jarle Vespestad, kjent fra blant annet The Stoken Experience, Farmers Market og Veslefrekk.

Med stødig reggaebeat fra trommesettet, latinrytmer fra perkusjonisten og etnisk krydder fra sistetrommis lover Kartellet en konsert helt utenom det vanlige. De fikk testet konseptet foran rundt 2000 danseløver i sommer og responsen var overveldende.

Spilte for 2000 i Oslo

– Det ble den ultimate bekreftelsen på at vi har nådd den nesten ti år gamle drømmen, forteller frontfigur Lange, som etter tapet av keyboardisten selv har påtatt seg oppgaven med å spe på med synthlyder. I tillegg til å synge, spille gitar og traktere et hav av effekter og pedaler.

For Kartellet har dreid fokus endel vekk fra de noe pene og pyntelige låtene, mot et litt råere utrykk, både innen reggae og dub-sjangeren, men også innen det de kaller spacerock.

– På med danseskoa!

– Dub er jo egentlig en ren studiosjsanger så det er utrolig spennede å forsøke å gjøre det live på scenen.

Så å blande reggaeambisjonene med seig rock ble en veldig naturlig utvikling.

Lange mener bandet framstår med en  vesentlig større fokus på rytmer, i tillegg til at klassiske nesoodrelagerte låter som "Øya har ører", "Rølpereggae"og "Mia fra Byn" fortsatt blir å høre.

– Så gjenstår det å se om danseskoa til nesoddingene fortsatt står i klesskapet, og ikke er stua vekk på diverse loft, eller i garasjer rundt på kulturhalvøya.

"Nye Flasken"

– Gøy blir det uansett, og det er jo en stor ære å få åpne den splitter nye scenen på Flasken. Det er jo fantastisk at det endelig kommer en skikkelig scene her ute, savnet etter Kom&Bli og Signalen har vært formidabelt for oss som elsker rock og andre beslektede musikkformer, avslutter Jonas Lange med et lurt smil.