Sopelime som feier bredt

BÅTER: Fagerstrand og båter hører sammen, her er unggutta på plass i et bryggeområde det ikke er lett å kjenne igjen. FOTO: SOPELIMEN

BÅTER: Fagerstrand og båter hører sammen, her er unggutta på plass i et bryggeområde det ikke er lett å kjenne igjen. FOTO: SOPELIMEN

Av

I postkassene til medlemmene av Nesodden Historielag ligger Sopelimen, det årlige tidsskriftet for alle som er interessert i lokalhistorien på Nesodden. Og nok en gang av fremragende kvalitet.

DEL

I løpet av noen få linjer kan vi bare gi Amtas lesere en smakebit av hva de 64 sidene har å by på. Vi skal innrømme at det er to artikler vi har falt litt ekstra for. Den ene er historien om Klokketårnet der Gunhild Skattebo har gitt oss historien fra 1883 da Fyrvesenet i Kristiania betalte 2500 kroner for å få satt opp et fyrtårn og en tåkeklokke på odden for å sikre den stadig økende båttrafikken. Hun følger historien frem til alle vanskelighetene i moderne tid. Strålende!

Tre fettere

Den andre er av Harald Lorentzen som ikke trenger noen presentasjon som lokalhistoriker. Hans møter gjennom fire år med fetterne Ragnar Michaelsen (1932-2016), Øivind Ødegaard (1937–2017) og Kjell Ødegaard (1937–2018) er et helt enestående stykke historie om Fagerstrand. En historie som er helt spesiell med tanke på den utvikling som nå finner sted. Sentralt står selvfølgelig Skogheim Landhandleri, men historien må være gull verdt for alle som bare kjenner Fagerstrand i moderne tid. Historien omfatter kino, jakter, bussen, båter, kanoner, brensel og oppvekst – for å nevne noe.

Bredden

Innledningsvis har vi poengtert bredden. Den står iseksporten, kanadagjessene, syndikatmøter (begrepet syndikat kunne vært forklart bedre), konfirmasjonstelegrammer, tidsreisen, sport- og fritidsmuligheter og historien om den hemmelige kuréren for. Den siste er en utrolig historie fra 2. verdenskrig om Sonja Louise Barth fra Skoklefald som tåler en langt større leserkrets enn Sopelimen.

Jo, nok en gang har historielaget med sine mange store skribenter levert en strålende utgave.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags