– Jeg har i det siste fått inn flere bekymringsmeldinger om at det foregår sprøyting med plantegiften Roundup i veikanter på Nesodden. Det gjaldt blant annet i langs veien ved drikkevannet på Blekslitjernet. Det er jo dermed klart brudd på reglene, sier Solum til Amta.

Mesta på oppdrag

– Jeg meldte dermed dette inn til Nesodden kommune. Avdelingsingeniør Andrew Bennett dro så opp og så på området, og kunne bekrefte at det etter all sannsynlighet var sprøytet både der og trolig flere steder. Sannsynligvis er det Statens vegvesen som står bak, forteller Solum, og Bennett bekrefter:

– Mesta har med all sannsynlighet brukt plantevernmidler her, uten at det er verifisert t at det er Roudup, så jeg venter fortsatt på en konkret bekreftelse, forklarer Andrew Bennet.

LES OGSÅ:
Blir godt dekket for framtiden
9 av 10 vet ikke hva dette er
Her har du de nye fiskevettreglene 

– Trenger oppfølging

Plantevernmiddel-forskriften angir i paragraf 19 at det ikke sprøytes under 50 meter fra drikkevannskilder, uten at det føres journal. Men Bennet bedyrer at sprøytingen nå opphører:

– Ja, vegvesenet har satt en stopper for sprøyting under rekkverk på den nye femårige driftskontrakten som starter 1. september.

– De har utstyr som kan klippe rundt autovern nå, så dette skal ikke være noe gjentakende problem. Uansett beklager både vi og vegvesenet at dette har skjedd, slår Andrew Bennett fast.

Men MDGs Solum er likevel ikke helt beroliget:

– Selv om Nesodden kommune var raskt ute nå med å sjekke sprøyting, da jeg tipset dem om det, så er det bekymringsfullt at de neppe kan ha hatt kapasitet til å følge det opp i den grad de burde. Vegvesenet trenger oppfølging for å følge retningslinjene som er vedtatt.