Torsdag 20. august reiser nesoddingen til den indiske delen av Himalaya. Der skal han, som en av fem mann i engelskmannen Derek Buckles klatreteam, bestige en topp 6000 meter over havet, som ingen har vært på før.

– Jeg har kjent Derk i mange år, forteller Tønsberg. De to har blant annet klatret i Chamonix sammen. Det var naturlig for Buckle å invitere Tønsberg med på turen til området Zanskar nær Tibet i Himalaya, nærmere bestemt Temasa Nala-regionen. Utforskende alpinklatring og det å besøke områder som få eller ingen tidligere har besøkt er klatrevennenes hovedinteresse.

 

Tønsberg  stoler på at Buckle har satt sammen et bra team. Mennene vil komme tett på hverandre gjennom sine risikofylte prøvelser i upløyd mark. Det finnes ikke noe kart over området de skal besøke.

De eneste som har vært i dette fjellområdet før er et japansk klatrefølge.

Knut Tønsberg

 

– De eneste som har vært i dette fjellområdet før er et japansk klatrefølge. De har fotografert og katalogisert fjellene vi skal besøke. Vi baserer oss på Dereks korrespondanse med lederen, Kimikazu Sakamoto. Vårt store mål er å klatre T9, en topp på 6.107 meter over havet, eller en av dens nære naboer. Det finnes jo mange hundre ubestegne topper her.

Knut Tønsberg er tredjegenerasjons klatrer. Hans far og bestefar Henning Tønsberg jr. og sr. var begge klatrere. Bestefaren var første formann i Norsk Tindeklubb – hvor sønnesønnen selvsagt har vært medlem fra 1979. Han er også medlem i verdens eldste klatreklubb: Alpine Club.

 

Torsdag flyr han til New Dehli og reiser derfra til den buddhistiske byen Leh 3.650 meter over havet. Her skal de proviantere og begynne å venne seg til høyden.

Herfra rekvireres muldyr og bærehjelp. Skulle han lykkes i å bestige fjellet vil det ikke være mulig å ringe hjem. Området har ingen mobildekning. Dermed er teamet også hundre prosent prisgitt sin egen dømmekraft og sine egne krefter.

Tønsberg håper de kommer inn i en dal som gir grei adgang opp til T9. Landskapet de skal ta seg gjennom består av snø, stein og is.

 

– Det er viktig å ta dette med høyden langsomt. Teknikken er at man hele tida går opp og så litt ned igjen. På denne måte produserer kroppen stadig flere røde blodlegemer. Hvis man går for fort fram kan man få hodepine, kvalme, blå negler eller i verste fall vann i lungene. Man kan dø av høydesyke, så det er viktig å ta det langsomt.

T9-toppen ligger rundt en drøy kilometer høyere enn Mont Blanc, som er det høyeste fjellet Tønsberg har vært på tidligere. Han har ikke hatt store problemer med høyde før, så han ligger godt an selv om man aldri vet hvordan man vil reagere.

– Jeg er forberedt på at jeg ikke kommer helt til topps. Det er også grunnen til at Derek har plukket meg ut. Jeg følger ikke alle fjellvettreglene – jeg går alene og sier ikke alltid fra hvor - men jeg aksepterer at det ikke er noen skam å snu. Jeg har snudd før.

i så stor høyde er det ikke mulig å bære mye. Det krever god planlegging a få med alt nødvendig utstyr  uten at det blir for tungt. Tønsberg må ha med piggsko, kramponger, stegjern, staver, isøks, frysetørret mat, havregryn og varme nok klær. Det er isende kaldt i høyden når sola går ned.

Han har trent fire til fem ganger i uka det siste året – etter prinsippet lettere vekter og flere repetisjoner - for å ha utholdenhet nok og være i god nok form. Et besøk hos fastlegen blir det også før avreise.

– Både kondisjonstrening i sal og styrketrening med lette vekter har jeg drevet med. Man må være utholdende og tåle lange bratte oppoverbakke.

Det er noe magisk med fjell. Blandingen av flott naturopplevelse og god mestringfølelse er nok det som er tiltrekkende for meg.

Knut Tønsberg

 

– Det er noe magisk med fjell. Blandingen av flott naturopplevelse og god mestringfølelse er nok det som er tiltrekkende for meg.

Onsdag 23. september lander Tønsberg på norsk jord igjen. Da har han brukt hele ferien fra helsedirektoratet på oppfyllelsen av en gammel drøm.

Men så har han jo en ekstra uke som nybakt 60-åring.