Hallvard Flatland er det som har hatt ideen og nå først og fremst vil formidle at vi alle kan få behov for rehabilitering.

– Vi tenker alltid at ulykker rammer andre, men i morgen kan det være nettopp du som ramler på sykkel eller på annen måte skader deg, sier han.

– Da vil du trenger hjelp til å komme lengst mulig med skaden du har fått og avgjørende for det er rehabilitering. Selv ble jeg trillet inn i rullestol, og gikk ut dørene på egne bein ti uker senere.

Vil gi tilbake

Nå vil Flatland altså gi litt tilbake. Sammen med datteren skal han lede programmet som sendes på TV2 fra takterrassen på Sunnaas lørdag 22. august klokka halv ni om kvelden.

De lover sterke historier fra nåværende og tidligere pasienter og artister som Hanne Krogh, Marianne Antonsen, Halvdan Sivertsen, Bjarte Hjelmeland, Rein Alexander og Øystein Baadsvik.

Den forhenværende Casino-programlederen har ingen spesielle ambisjoner knyttet til beløpet som skal komme inn.

– Det viktigste for meg er å skape oppmerksomhet for viktigheten av rehabilitering. Pengene blir en bonus. Vårt overordnede mål med dette er faktisk å få lamme til å gå og stumme til å tale, ved hjelp av ny tilrettelagt teknologi og banebrytende forskning. Med mer penger til Sunnaasstiftelsen kan dette faktisk bli virkelig, sier Flatland.

Ble alvorlig syk

Det var vinteren 2013 at tv-profilen ble alvorlig syk. Et syndrom forårsaket av kreft gjorde at immunforsvaret angrep kroppens friske celler.

Han var gjennom en lang og vanskelig sykdomsperiode som brakte ham til Sunnaas sykehus for rehabilitering i ti uker.

Sunnaasstiftelsen ble etablert av privatpersoner i 2006 som ønsket er å gjøre mer for pasientene enn det det offentlige kan.

Den har som mål å dekke gapet mellom offentlige bevilgninger og pasientenes behov.

– Vi er opptatt av at et liv som er reddet også skal leves, sier stiftelsens daglige leder Marianne Holth Dybwad.

Hjelpemidler

Hun er takknemlig for Flatlands initiativ til en innsamlingsaksjon. De to er enige om at rehabilitering har blitt litt stemoderlig behandlet av helsemyndighetene og ikke har fått nok oppmerksomhet.

– Det er så viktig å hjelpe folk til å kunne leve aktive liv der de er, sier Dybwad, og opplyser at stiftelsens hovedfokus er teknologi, utstyr og forskning.

«Gåmaskinen» Eksobionics, som gjør det mulig for lamme å gå, er typisk utstyr som stiftelsen kan anskaffe, teste og være med å videreutvikle. Og andre dyre ting som det offentlige ikke kan kjøpe.

– Stamcellebehandling er også noe det forskes mye på og som på sikt kan hjelpe ryggmargsskadde, sier Flatland.

Pengene strømmer inn

Allerede strømmer pengene inn. En pasient ga femti tusen på direkten. Det er også etablert digitale innsamlingsbøsser. Alle kan ha sin egen på Facebook, noe både far og datter Flatland har benyttet seg av.

– Nå har vi en intern konkurranse om hvem som samler mest, sier Flatland og legger til med et smil:

– Ettersom Katarina er opptatt med både «Jakten på kjærligheten» og «Skal vi danse?» tror jeg at jeg har et fortrinn. Pluss at jeg har noen spesielle triks.