På Nesodden er det seks forskjellige organisasjoner som har ansvar for innsamlingen i hver sine områder i forbindelse med TV-aksjonen, mens Nesodden Frivilligsentral og leder Hege J. Emilsen trekker i trådene.

– Det er folk og organisasjoner som har holdt på i årevis, og som gjør en betydelig innsats både i forkant og på selve dagen, sier Emilsen.

På Nesoddtangen er det Lions Nesodden som har ansvaret og på Berger er det Skoklefall menighet som sender ut bøssebærere fra sin base på Ekelund seniorsenter. På Jaer styrer Røde Kors Nesodden, mens Kiwanis har ansvar for Bjørnemyr. Rotary organiserer bøssebæringen på Fjellstrand og Fagerstand Idrettsforening (FIF) på Fagerstrand.

For barna

Turid Øyna i Skoklefall menighet forteller at det er mange familier som går sammen med barn i deres område.

– Da må vi tilrettelegge for at det skal være en grei opplevelse for dem, sier hun.

Barnefamiliene kan gi beskjed på forhånd dersom de ønsker å gå en kortere rute, eller at de vil gå i nærheten av oppmøtestedet hvis de ikke har bil.

– Og når de kommer tilbake får de vafler, saft og mulighet til å sette seg ned og ha det hyggelig. Ekelund er godt tilpasset med kjøkken og bord så folk kan sette seg ned, og vi har en fin gjeng på kjøkkenet med fire voksne damer som steker vafler og koker kaffe, sier hun.

At også barna blir engasjert, merker hun godt.

– Det var en mor som er alene med barna sine i helgen og tenkte at hun ikke klarte å gå med bøsse denne gangen. Men så var det et av barna som ble så lei seg, så hun ringte meg i går og spurte om det var mulig å få en kort rute.

Ifølge Øyna er det først og fremst barnefamilene som melder seg til tjeneste.

– Men vi har også eldre bøssebærere som har gått i alle år.

Også på Bjørnemyr er det en god del barnefamilier som er med.

– Vi er på Misjonskirken på Alværn, som alltid er veldig behjelpelige og gir oss gratis leie. Vi serverer kaffe og vafler og det er veldig fint og trivelig, sier bøsseansvarlig i Kiwanis Nesodden, Grete Espeland.

Fjorårets bøssebærere har i forkant fått en forespørsel om å delta i år og, og mange sa ja.

– Det er mange som vil gå, så jeg tror det går greit å få dekket opp, sier Espeland som har inntrykk av at bøssebærerne i det store og hele blir godt mottatt når de ringer på.

Mange miljøer

Hege Emilsen begynte i jobben som leder for Frivilligsentralen i januar for to år siden.

– Så dette blir min andre TV-aksjon, og jeg har vært mye mer involvert i år enn tidligere.

Formålet og teamet for årets innsamlingsaksjon passer godt inn i Frivilligsentralen sin aktivitet.

– Det har vært et veldig sterkt ønske om å gjøre noe utover akkurat aksjonsdagen for å belyse at Nesodden også har utenforskap, sier hun.

Som innflytter opplever hun at miljøet på Nesodden er litt oppdelt. Det er blant annet aktive pensjonister, kunstnermiljøer og nyinnflyttede barnefamilier.

– Når man hører hva folk sier om Nesodden, er det at det er hyggelige folk her, det er nær Oslo og det er fin natur. Men akkurat det som går på hvordan man lever og har det på Nesodden er nok veldig forskjellig. Jeg tror mange faller utenom, sier hun.

Tilgjengelighet

Geografien kan også gjøre det krevende for mange å delta sosialt. 

– Hvis man har problemer med å ta bussen kan det være vanskelig å gå på kafe eller delta på aktiviteter på Tangen. Det er mye som skjer der.

At det på mange måter kan være lett å isolere seg på Nesodden på grunn av dårlig tilgjengelighet til ulike aktiviteter og møteplasser, ble belyst av Julie Winge og Ann Helen Nyhus som begge har opplevd utenforskap på Nesodden, under en minikonferanse forrige helg. Der deltok også Ressurskafeen som deler ut mat til folk som trenger det Nesodden.

– De har 100-150 famlier på sin liste, så det sier litt, sier hun.