Tord Sundklakk Hegdahl skal lede Norges smøreteam. Det melder Norges Skiforbund i en pressemelding onsdag.

Hegdahl bor på Nesodden og har jobbet i Skiforbundet siden 2014 og har i løpet av den tiden vært med på mange mesterskapsgull og gode resultater.

Opp gjennom årene har han blant annet har han hatt ansvaret for skiene til Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

Hegdahl har tidligere selv gått på ski. Han la opp i 2006, og har siden den gang jobbet med ski. Jobben som landslagssmører har han hatt siden 2015. De to siste årene har han vært nestleder i smøretraileren.

– En ny utfordring

– Jeg gjorde et forsøk på å bli skiløper. Og jeg har egentlig jobbet med langrenn hele livet, at jeg skulle nå så langt er noe som har blitt til underveis. Det blir spennende med en litt ny rolle og nye utfordringer, sier Hegdahl til Lofotposten.

Nå tar Hegdahl steget opp og tar over lederansvaret for langrenns smøreteam- og trailer. Dermed blir han hovedansvarlig for teamet på 11 smørere/skitestere som skal sørge for at langrennsløperne når nye triumfer i verdenscup og mesterskap.

– Jeg har vært en del av teamet i ganske mange år. Han som har vært smøresjef skal gjøre noe annet, da ble det sånn at jeg tok over mange av de arbeidsoppgavene han har hatt siden 2018. Det er en fordel at jeg kjenner teamet og systemet godt fra før. Jeg ser fram til å være en del av det og drive smøreteamet videre, forteller Hegdahl.

Tidligere smøresjef Stein Olav Snesrud fortsetter i Skiforbundet som fluorfri koordinator i forbindelse med FIS' vedtak om innføring av fluorforbud fra skisesongen 2023/24. Nettopp forbudet mot fluor skaper nye utfordringer og tvinger fram endring for smøreteamet.

– Det er en ny utfordring. Vi har en bra erfaring og database på produkter som nå er ulovlig og ikke verdt så mye lenger. Vi må begynne på scratch og gjennomføre ny testing og nye produkter. Det blir veldig spennende å være med på og utvikle framtidens skismøring, smiler Hegdahl.

– Heldig med interessen

I sin nye jobb er det litt flere administrative arbeidsoppgaver sammenlignet med tidligere. Det betyr at Hegdahl skal gjøre mindre skitesting og jobbe litt mer på PC for å finne løsninger og tilrettelegge for vinteren som kommer.

– Litt andre arbeidsoppgaver er det jo. Nå jobber jeg med å få på plass smøreteamet vi skal ha kommende sesong, sier han.

Selv om sesongen ble avsluttet for noen måneder siden, er det ingen tid å miste i jakten på resultater i sesongen 2023/24. Med fluorforbudet vet de enda ikke hvordan selve konkurransedagene skal løses.

– Vi har ikke landet helt hvordan forberedelsene til konkurranse blir. Så det er spennende, sier Hegdahl, som for øyeblikket er på Sognefjellet på samling sammen med dame- og sprintlandslaget.

– Kort vei fra helt til kronidiot

Som smøresjef har man ansvaret for skiene til utøverne som skal levere i en av landets mest prestisjefylte sporter. Likevel kjenner ikke Hegdahl på noe stort press.

– Vi er heldige fordi det er en så enorm interesse og et voldsomt engasjement rundt jobben vi gjør. Det er mange i Norge som kan mye om ski og alt rundt. Så det er jo veldig artig, sier svolværingen, og fortsetter:

– Dette er en bransje der det er kort vei fra helt til kronidiot. Det snur fort. Jeg og mitt team fokuserer på arbeidsoppgavene som skal til for å skape mulig ski for utøverne.

– Så får vi ta de smellene vi møter. Vi vet aldri når de andre er bedre enn oss til å smøre ski. Nå tar vi med oss det vi har vært gode på de siste årene og bygger videre på det.