Nesoddrussen tar grep – vil hjelpe karantenerammede

Didrik Villanger er representant for Nesoddrussen 2020, og står i bresjen for hjelpeordningen russen bidrar med til dem som sitter i karantene. Foto: Trond Folckersahm

Didrik Villanger er representant for Nesoddrussen 2020, og står i bresjen for hjelpeordningen russen bidrar med til dem som sitter i karantene. Foto: Trond Folckersahm

Russen på Nesodden vil benytte tiden de får til overs på grunn av hjemmeskole og utsatt russefeiring til å stille opp på dugnad for dem som sitter i karantene i hjemkommunen.

DEL

Nesodden: – Vi som er russ i år hadde gledet oss veldig til russetiden. Nå har koronaen kommet i veien for dette. Siden vi allerede er organisert i grupper på skolen, tenkte vi at det var tid for å mobilisere alle krefter for å bidra til dugnaden. Vi er kjent med dugnad, og denne dugnaden er vel den viktigste vi kan stille opp for, sier Didrik Villanger, som tok initiativet til virksomheten.

I første rekke er det handling og transport de vil ta tak i, men de kan også stille opp på andre enkle oppgaver ved behov. Trolig vil de aller fleste fra russen på Nesodden stille seg villige til å bidra.

– Den russebussen jeg er med på, Daddy Cool 2020 er veldig positiv, og det tror jeg gjelder de aller fleste, mener Villanger.

Jobber med plattform

Ideen oppsto da elevene i forbindelse med at skolen er stengt har opprettet online-plattformer der de kan kommunisere med hverandre over internett. Det var i et av disse foraene tanken tok form.

– Da jeg la meg på kvelden tenkte jeg at hvorfor ikke gjøre noe med situasjonen når vi først har mulighet. Det er noe vi har dratt med oss fra entreprenørlinjen på Nesodden vgs. Ta tak i det som trengs, når det er behov for det, sier Didrik.

Derfor jobbes det nå med å opprette en online-plattform der de som trenger hjelp i disse dager kan møte frivillige i sitt nærområde og opprette kontakt.

– Frem til denne er på plass vil det nok bli litt individuelt fra sak til sak. Mine bekjente kan kontakte meg, også kan de igjen ta kontakt med deres nettverk. Det samme gjør de andre i gruppen vår. Så det blir litt jungeltelegrafvirksomhet for å få det til å fungere. Men å bygge en slik plattform krever en del teknisk kompetanse.. Dersom det er noen som kan bidra, hadde det vært flott om de tok kontakt, sier Didrik.

Roar Johansen i KIWI Flaskebekk har nok av varer i butikken og fraråder hamstring. Nå kan de som sitter i karantene få hjelp av nesoddrussen til å få varene hjem. Arkivfoto

Roar Johansen i KIWI Flaskebekk har nok av varer i butikken og fraråder hamstring. Nå kan de som sitter i karantene få hjelp av nesoddrussen til å få varene hjem. Arkivfoto Foto:

Unngår fysisk kontakt

I første rekke vil mye av virksomheten dreie seg om handling av nødvendige dagligvarer.

– Vi tenker oss en modell der den som skal ha hjelp går inn på en plattform på internett som for eksempel Kolonial.no. Der finner de alle varer og priser. På bakgrunn av den kan de sette opp en handleliste, regne ut priser og gi beskjed til den av oss som er aktuell som hjelper. Vi tar turen til butikken. Handler det som trengs, og setter det på trappen til den karantenerammete, informerer Villanger.

På den måten slipper de fysisk kontakt med dem de stiller opp for. Alt går over nett og telefon, og kostnadene kan vippses.

Fyller fritiden

Sidene elevene er permittert fra skolen, kan de når som helst starte opp hjelpevirksomheten.

– Vi har hjemmeskole, og har derfor mye fritid. I henhold til restriksjonene som er innført, kan vi jo ikke møte venner. Da kan vi fylle fritiden med å hjelpe til i en vanskelig situasjon, påpeker Didrik.

– Dere gjør dette i stedet for å delta på koronafester da?

– Absolutt! Vi ble jo selvsagt fornøyd da vi først hørte at fraværsgrensen på skolene var opphevet. Men etter hvert innså vi alvoret i situasjonen, og at denne formen for fritidsaktiviteter ikke var helt på sin plass i en vanskelig tid. Det er mer viktig at vi som ungdom hjelper til der det treng og ikke bare sitter hjemme og later oss.

Foreløpig har de ikke opprettet noen hjelpetelefon. Det er som nevnt jungeltelegrafen som er grunnlaget for hjelpetjenesten. mens det jobbes med en ny plattform.

– Men Nesodden kommune har jo også en Frivilligsentral som trolig også vil kunne bli et bindeledd. Jeg har i alle fall signert meg opp på Frivilligsentralen for å kunne hjelpe til. Det oppfordrer jeg selvsagt alle andre til å gjøre også, sier Didrik.

Ser mørkt ut for feiring

– Men russefeiringen ser ut til å gå i vasken?

– Ja, det ser sånn ut. Vil jo gjerne være optimistisk, men må innse realiteten i det. Det blir ikke som forventet. Og det er selvsagt trist med alle de pengene og all den tiden som har gått med til å fikse opp bussen. Det meste er nedbetalt allerede. Det er synd, men vi prøver å gjøre det beste ut av det. Så får vi se hvor mye av det vi har arbeidet for og lagt ut penger for de siste tre årene vi klarer å skrape sammen igjen, forteller Villanger.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags