Ingen fantastisk skole

Berger skole

Berger skole

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Innsendt Utdanningsdirektoratet offentliggjør årlig en såkalt skolebidragsindikator. Det er et forsøk på å måle hvor mye skolene bidrar med til elevenes resultater. Her legges forutsetninger i forhold til foreldres utdanning og inntekt m.m. inn og så regner de på resultatene for å finne et tall for hva skolene bidrar med. Gjennomsnittet, en helt middels skole, får 0. Gode kommuner og skoler kommer ut med pluss og dårlige kommuner og skoler med minus. Jeg hører ikke med til de som er sikre på at disse tallene har ​så stor relevans. Men noe kan de antageligvis si oss. Tallene for skoleåret 17/18 som ble offentliggjort 23 mai viser følgende for Nesodden:

Kommunen som helhet:

1-4 klasse + 0,1

5-7 klasse - 0,2

8-10 klasse - 1,3

​Altså fallende tall og litt under middels. Det er egentlig overraskende bra for en skole som drives med minimale ressurser. Det viser lærere og elever som jobber hardt og klarer å få mye ut av lite.

Om vi skal si oss fornøyd som kommune og fortsette innsparingsløpet som drives, er en annen diskusjon. Det var skuffende at det bare var Rødt og KrF som ville gi skolene ekstra midler som følge av innbyggerinitiativet vi behandlet i kommunestyret i mai. At alliansen AP/H med Frp og MDG på slep er lojale mot nedskjæringspolitikken er egentlig ikke overraskende. At Venstre ikke ser noen mulighet for å bruke av store overskudd og ikke vil foreta seg noe før de får innført eiendomsskatt på boliger er trist. At SV ikke vil gjøre noe før eventuelt i budsjettet for 2020 er også skuffende.

Variasjoner

Ser vi på de enkelte skolene får vi et litt overraskende bilde (5-7 trinn):

Jaer + 1,8

Bjørnemyr + 1,0

Myklerud + 0,8

Berger + 0,4

Fjellstrand - 0,5

Nesoddtangen - 1,4

Dette er ​så å si omvendt proposjonalt med skolenes størrelse. Noe bedre argument mot å lage storskoler kunne vi ikke få. Små og oversiktlige forhold med tette relasjoner fungerer tydeligvis  bedre.

På ungdomsskolene er det litt mer variert:

Alvern kommer best ut med – 0,4. ​Arbeiderpartiet og Høyre vil legge ned den ungdomsskolen som i sammenhengen fungerer " best"! Logikken blir problematisk, for å si det forsiktig. Bakkeløkka har tydelig store problemer med – 3,5. Her trengs krisehjelp. ​

De voldsomme erklæringene om Nesodden sine fantastiske skoler får ingen støtte i denne beregningen. ​ Det blir tåketeppe for politikere som er mer opptatt av ​innsparinger enn av  mennesker.

Fantastiske elever og lærere kunne trenge politikere som er opptatt av kvalitet.

Geir Christensen

Rødt

Geir Christensen

Følg på: roedt.blogspot.no

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken