80 år

I dag runder Åge Kristiansen, Torggaten 20 i Mysen 80 år.

Åge Kristiansen er født i Odda. Sin yrkeskarriere startet han etter endt skolegang, da han lot seg hyre som sjømann. Først var han byssegutt på BDS´ «Stella Polaris» og senere hyret på lastebåt, før han i 1952 ble tatt opp som elev ved Sjømilitære Korps i Horten. I denne perioden gjennomgikk han Idrettshøgskolen, og plikttjenesten som idrettsbefal gjennomførte han på K/S Norge. For Kristiansen bød tjenesten på flere spennende utfordringer; som da kong Olav etter signingen i Trondheim fulgte kongeskipet sørover med etterfølgende kongebesøk i Danmark. Unge Kristiansen ble i den anledning dekorert med Kongen av Danmarks fortjenstmedalje.

I 1959 kom Åge Kristiansen til Mysen som gymnastikklærer ved Indre Østfold høgre almenskole eller Mysen videregående skole som den senere heter. I hele 37 år var Kristiansen, eller «Skjerpa» som han ble kalt, skolens populære gymnastikklærer.

Dagens jubilant ble snart engasjert i idrettslige oppgaver i Mysen. I et år var han leder i Mysen Idrettsforening, og i Flaggtreff hadde han ledervervet i fire år. En spesiell innsats gjorde han som løpsleder da Flaggtreff i 1977 sto for avviklingen av Solo-arrangementet, og selvsagt vil 80-åringen bli husket for sin trenergjerning som førte Sigrun Sørensen (senere Østreng) til tre norske mesterskap i turn.

Selv var han aktiv som håndballspiller. Han hadde status som forbundsdommer og dømte i 1974 finalekampen i håndball. Også som aktiv fotballspiller hadde dagens jubilant en lang karriere med om lag 140 A-kamper for Mysen.

Åge Kristiansen er tildelt Mysens Idrettsforenings ærespris.

Også orientering fant han som en fin avkobling. Fortsatt er Trulte og Åge Kristiansen ivrige deltakere i turorientering, som de har vært i en rekke år.

For noen år siden ble 80-åringen innhentet av sykdom, og vi lar fru Trulte fortelle om dramatikken som fulgte. Diagnosen lød på kreft, og situasjonen var veldig kritisk, med innleggelse på sykehuset i Moss. Han kom hjem, men ny innleggelse fulgte. Etter 22 cellegiftbehandlinger skjedde det imidlertid forandringer til det bedre. At pasienten var i god fysisk form, ble fra legehold karakterisert som en viktig faktor. Nå kunne han igjen ta de første forsiktige spaserturene, og etter hvert fungerte kroppen nesten som tidligere. Kristiansen assisterer på TeamDraft på Høytorpjordet, og hver torsdag deltar han når «motbakkegjengen» har stevnemøte i bakken opp til Einarbu. Nettopp i dag blir det et spesielt arrangement, for da vil det vanke bløtkake til ære for jubilantene Åge Kristiansen, Tore Rambøl og Stein Hermansen.

Trulte og Åge Kristiansen møtte hverandre da de begge var elever på Idrettshøgskolen. Ekteparet har to barn, Anne

-Mette og Kjell-Erik, og seks barnebarn, og 80-års feiringen skjer lørdag på Einarbu.