Det var lite som minnet om kalenderens tredje vinterdag da 6.-klasse ved Fjellstrand skole gjestet Skuterud gård, for å være med på å slakte to av gårdens søyer. Sola og skoleelevene strålte om kapp, og de færreste mente det var ekkelt:

– Nei, det er ikke så ille selv om det blir litt gørr, da, slår Olve Sundvor fast på vegne av gjengen med 10- og 11-åringer.

Innvoller

Etter at søya hadde fått sitt endelikt ved hjelp av salongrifla og kniven til Anders Wien, var det klassens tur til å være slaktesvenner.

– Se her, du kan se hva søya har spist. I hvert fall kan du lukte det, gliser Lisell Aminda Thunheim mens hun sitter på huk og roter i vomma.

Men synet av sauens innvoller medfører ikke mistet appetitt på noen av dem rundt.

Pinnekjøtt

For det fantes knapt en eneste som ikke har fårekjøtt på favorittmenyen:

– Det aller beste er pinnekjøttet til jul, da. Men nå føler jeg at det er min skyld at sauen dør fordi jeg spiser godt kjøtt, sier Rebekka Schrøder Dyrset som har overvært slakting før:

–Ja, pappa har slaktet høner, han. Og jeg er glad i dyr, og har katt og hest, sier hun med hjertet i hende og ser på Olve som holder lungene.

Dverghamster

– Jeg hadde en dverghamster en gang, forteller han om det beskjedne dyreholdet sitt hittil.

Men framtidsdrømmen hans er så visst ikke beskjeden:

– Jeg vil helst bli astronaut, jeg, medgir Olve om favorittyrket.