Ny opplagsvekst for Amta – vokser mest i Follo

Henriette Slaatsveen, Camilla Marie Reierstad, Felicia Øystå, Marianne Rom, Rikke Hildal Gundersen,  Ole Jonny Johansen og Kjersti Sandnæs gleder seg over at Amta fortsetter å øke opplaget. Foto: Oliam Cornelius Sigurdsønn

Henriette Slaatsveen, Camilla Marie Reierstad, Felicia Øystå, Marianne Rom, Rikke Hildal Gundersen, Ole Jonny Johansen og Kjersti Sandnæs gleder seg over at Amta fortsetter å øke opplaget. Foto: Oliam Cornelius Sigurdsønn

Fra 7876 til 8155 i godkjent opplagstall. Det er fasiten for Akershus Amtstidende – og det betyr at vi må helt tilbake til 2011 for å finne like gode tall.

DEL

Amta fortsetter å øke opplaget. På halvannet år har avisen gått fra 7380 (2. halvår 2018) til å passere 8000 (1. halvår 2020) nå. Med et godkjent opplagt på 8155, så betyr det at avisen det siste halve året har hatt en prosentvis vekst på 3,5 prosent. Det tilsvarer et antall på 279 – og det er best av samtlige Follo-aviser. Og for første gang på lenge har Amta et godkjent opplag på over 8000.

– Dette må vi være fornøyde med. Vi hadde en meget god start på 2020, så kom koronaen og en stor del av annonseinntektene forsvant over natten. Heldigvis har våre lesere støttet lokalavisen i denne perioden. Vi ser at vi har fått flere abonnenter fra mars og til september, så vi håper og tror at opplaget også vil øke siste halvår 2020. Vi ser også at flere av våre abonnenter er innom vår nettside langt oftere enn før. Det er også viktig, sier ansvarlig redaktør og daglig leder Mattias Mellquist.

– Ifølge tall fra MBL, så må vi helt tilbake til 2011 sist Amta hadde et opplag på over 8000. Den gangen hadde avisen 8157 og nå har vi 8155. Vi skal huske at Amta i 2016 var nede i 6616, så det har heldigvis snudd. Det har vært nødvendig for oss. Med det annonsefallet avisene har hatt de siste årene, og ikke minst nå på grunn av koronaen, så hadde vi vært nødt til å gjennomføre tøffere kostnadskutt hvis vi ikke hadde hatt en stor opplagsøkning. I verste fall måtte vi ha kuttet stillinger, så dette har vært helt avgjørende for vår redaksjonelle satsing, sier han.

– 2020 tegner til å gi et større plussresultat enn 2018 og 2019., sier ansvarlig redaktør og daglig leder Mattias Mellquist. Foto: Tor-Arne Dunderholen

– 2020 tegner til å gi et større plussresultat enn 2018 og 2019., sier ansvarlig redaktør og daglig leder Mattias Mellquist. Foto: Tor-Arne Dunderholen

Bedre enn 2019

– Hvordan går det med Amta i disse dager økonomisk?

– 2020 tegner til å gi et større plussresultat enn 2018 og 2019. Det er først og fremst fordi vi har fått vesentlig mer abonnementsinntekter enn før og at vi har klart å kutte en del kostnader siden i vår. Inntektsnivået er omtrent på samme nivå. Når sant skal sies: Vi er fortsatt i en periode hvor vi må være veldig forsiktig med hva vi bruker pengene på, men takket være opplaget vårt kan vi ha like mange årsverk på jobb som før koronaen slo inn, sier Mellquist, som er spent på hva fremtiden vil bringe.

– Koronaen bekymrer oss alle. Vi ser at smitten er på vei oppover i enkelte kommuner i nærheten av oss. Vi ser også at hele Oslo er rødt. Vi husker med skrekk og gru hva som skjedde i mars. Markedet stoppet helt opp, flere ble permittert, en del mistet jobben og det ble store utfordringer for flere innenfor næringslivet. Det gjør det vanskelig for oss å se langt fremover, men vi har i alle fall fått et godt bein å stå på takket være våre abonnenter, påpeker han.

– Hva blir viktig fremover?

– Det er det daglige arbeidet vårt. Vi må hele tiden klare å ha en god nettside. Med innhold fra begge våre kommuner, og med saker som treffer en stor målgruppe, engasjer mange og som gjør at lokalavisa blir førstevalget til flere. Så skal vi selvsagt ha tre gode papirutgaver i uken. Jeg tror også det blir viktig at vi midt oppi dette også klarer å være nytenkende.

Klubbleder Staale Reier Guttormsen er enig med Mellquist i hans betraktninger, og tilføyer for egen del og på vegne av journalistene:

– Det er artig at Amta er liv laga også i den digitale æra. Dette viser at leserne er villig til å betale for lokaljournalistikk forutsatt at den oppleves som relevant. Derfor er det så viktig at antall journalister opprettholdes slik at vi hver dag året rundt kan oppfylle samfunnsoppdraget. Så kan ikke staben gjøre annet enn å strekke seg til det ytterste, for å oppnå vår målsetting. Uansett er det leserne som er våre oppdragsgivere og kontinuerlig dømmer oss, konstaterer klubbleder.

Amta vokser mest i Follo

Amta er dermed den avisen som øker mest i Follo. Gledelig nok har alle fem lokalavisene i Follo-kommunene positive tall.

Her er oversikten for alle aviser i Follo:

Lokalavisene i Follo øker opplaget

Disse øker mest i Follo:
Akershus Amtstidende 3,5 prosent (279 lesere)
Enebakk Avis 3,1 prosent (78)
Ås Avis 2,2 prosent (51)
Østlandets Blad 1,9 prosent (198)
Vestby Avis 0,1 prosent (2)

Opplagstall for aviser i Follo

Østlandets Blad 10433
Akershus Amtstidende 8155
Vestby Avis 3400
Enebakk Avis 2576
Ås Avis 2395

Lesertallene går ned

Samtidig går lesertallene til Akershus Amtstidende ned fra 16,2 til 15 i det første halvåret i 2020.

– Her skal vi huske at vi var den store vinneren i Follo/Østfold i fjor høst, og hadde en stor økning fra 14,7 til 16,4. Det har derfor vært en del store svingninger her for oss og andre aviser. Andre som gikk ned da, øker nå. Det har blitt nye måter å beregne lesertall på og vi får bare ta dette til etterretning. Det betyr uansett at vi er på samme nivå som vi var for halvannet år siden.

Mellquist tror at avisen vil få en ny vekst når lesertallene presenteres neste gang.

– Flere undersøkelser viser at flere og flere benytter seg av lokalavisen. Det er mange aviser som forteller om abonnementsvekst i disse dager og nettrekorder siden koronaen slo innover oss. Vi også – vi hadde fem rekorduker etter hverandre i våres og frem til påsken. I september satte vi også dagsrekord. Jeg forventer derfor at vi får en bedre uttelling neste gang lesertallene presenteres. Alt annet vil være overraskende, sier han.

Lesertall i Follo

Østlandets Blad 24,1 (- 0,6)
Akershus Amtstidende 15 (- 1,2)
Vestby Avis 7,8 (0,4)
Enebakk Avis 5,7 (0)
Ås Avis 5,1 (0,8)

* Tall i parantes er opp eller ned fra sist måling.

Lesertall for aviser

Norge er et av verdens mest avislesende land. Kantar har siden 1988 hatt oppdraget med å samle inn og rapportere de offisielle lesertallene for avisbransjen i Norge. I alt måler vi ca. 180 enkelt titler gjennom Norges største undersøkelseskonsept Forbruker & Media. I alt ligger det 45.000 årlige telefonintervjuer til grunn for beregning av tallene.

Lesertallene rapporteres to ganger i året (februar og september) og distribueres i analyseverktøyet Kantar Online (GPC) samt enkle tabeller på våre nettsider. I tillegg til å måle lesing av papiravisene måler vi også bruk av titlenes internettutgaver slik at man kan beregne total oppslutning på tvers av plattformene nett og papir. Kantar Media gjennomfører undersøkelsen på vegne av landets aviser gjennom en avtale med Mediebedriftenes Landsforening (MBL)

Kilde: kantar.no


Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken