– Gledens dag, sa ordfører Hans Kristian Raanaas. – Over all forventning, kommenterte Bjørn Nordvik, prosjektsjef innen eiendomsutvikling og utbygging i Frogn kommune. De snakket om salget av Grande-tomta. Den ga kommunen 81 millioner kroner.

Det var våren 2020. To og et halvt år senere kan Amta avsløre at salget ikke er like bra. Mildt sagt.

Kommunen har nemlig solgt en tomt de ikke eide alt av, og har blitt enig med Forsvarsbygg om en kompensasjon på 25 millioner kroner.

Dermed ender gladsaken plutselig i en stor fadese.

Det er nemlig ikke annet enn flaut. For kommunen.

Og det krever opprydding – og ikke minst at man lærer av denne og flere andre saker de siste årene.

I Amtas oppfølger påstår flere at kommunen visste at de ikke eide hele tomta i forbindelse med salget. Det kommer blant annet fram i papirer fra Forsvarsbygg. Det gjør det hele enda mer alvorlig. Dette burde vært ryddet opp i tidligere, ikke to og et halvt år senere og helt klart før et salg av Grande.

Hva har dette kostet Frogn kommune?

Solid omdømmesvikt.

I kroner og øre er det ikke like lett å slå fast.

– Umulig å si, sier også kommunedirektør Georg Njargel Smedhus om det økonomiske. Han skal ha for å være ærlig i saken.

Han legger seg flat og forteller en god del om situasjonen. Saken har trolig vært på politikernes bord en stund, men unntatt offentligheten. Men etter at Amta denne uka ga beskjed om at vi kom til å skrive om den, så fikk vi først noen sitater.

Smedhus er klar. Han kommer ikke med noen bortforklaringer. Han innrømmer at det er en administrativ feil. Han har for øvrig ikke deltatt i salget av eiendommen. Det gjør det også lettere å være tydelig i kritikken, men det er slike ledere Frogn trenger i tiden som kommer.

Grande-saken er dermed på langt nær den eneste saken som har kostet i kroner og/eller omdømme.

Byggesaken rundt Bølgen er ikke avgjort. Den har så langt kostet begge parter utallige millioner kroner i rettssystemet og spenningsmomentet er stort på hvordan dommerne i Follo og Nordre Østfold tingrett ser på saken.

Det er i hvert fall forståelig at innbyggerne stiller flere spørsmål om hvordan kommunen har blitt driftet de siste årene og hva som har skjedd i nevnte saker. Til syvende og sist er det kommunens innbyggere som sitter igjen med regningen. En regning som foreløpig kan sies å ligge i eiendomsskatt og en kommune som vil ha svært lite rom for investeringer i framtiden på grunn av høy lånegjeld.

Kommunen har en tøff jobb foran seg: Tillit skapes av gode resultater og godt arbeid. Grande og de andre sakene er definitivt med på å gi riper i lakken og mistillit blant befolkningen.

AMTAS SAKER FINNER DU HER: