På kvinnedagen 8. mars er Frogn bygdekvinnelag heldig og får besøk av sykepleier Safia Abdi Haase - første innvandrerkvinne utnevnt til Ridder av første klasse.

Safia er en sprudlende dame som har en sterk historie å fortelle. Marianne Tomter i Frogn bygdekvinnelag forteller til Amta at Safias historie begynte i Somalia. Hun vokste opp i et land med mye vakker kultur og religionsutøvelse, men i en kultur hvor mannen, uansett alder, var kvinnens overordnede. Som de fleste andre somaliske jenter, ble Safia utsatt for kjønnslemlestelse og ble som ung tvangsgiftet bort av sine foreldre.

I 16 år levde hun i et ekteskap bygget på frykt og manglende kjærlighet, hvor hun ble utsatt for både psykisk og fysisk vold fra ektemannen. Som flyktning i Kenya, tok hun etter hvert mot til seg og stod opp mot volden. Safias liv var da i stor fare, men hun klarte etter alt hell å rømme. Det er til slutt ansatte i det Kenyanske barnevernet som hjelper henne og døtrene til et liv i frihet.

Kom som flyktninger

I 1992 ankom Safia og hennes tre døtre Norge som flyktninger. I sitt nye land hadde Safia et ønske om at alle kvinner skulle beskyttes mot vold. Og hun utdannet seg etter hvert til sykepleier.

Det var som tolk ved sykehuset i Harstad at Safia først oppdaget en manglende kunnskap i norsk helsevesen om omskjæring av kvinner. Mer enn noen gang, ønsket hun å spre sin kunnskap om og å motvirke at flere jenter ble utsatt for kjønnslemlestelse. Med sitt positive menneskesyn, varme, åpenhet, kunnskap og en enorm evne til å knytte bånd og kontakter har hun gjort en stor innsats på dette feltet og ble i oktober 2014 ble hedret med utmerkelsen Ridder av første klasse.

Stiftelsen Amathea

I dag jobber Safia for stiftelsen Amathea. Her arbeider hun med minioritetshelse med fokus på kvinner, unge jenter, barn og menn som har praktisert og praktiserer kjønnslemlestelse.

– Vi får og besøk av internasjonal kvinnegruppe fra Oslo, Skala damekor synger og tradisjonen tro serveres kjærlighetssuppe. Loddsalg med vårlige premier blir det og. Vi ønsker alle velkommen til en spennende og interessant kveld på Folkvang, avslutter Tomter til Amta.