Selv om reguleringsplanen er i boks, er Walberg avhengig av byggevilje fra den globale investeringskomiteen før spaden kan settes i jorden, skriver Moss Avis.

Hele verden

– Jeg håper på en avgjørelse innen jul eller tidlig på nyåret, sier prosjektutvikleren som tidligere har uttalt at Ikea Vestby konkurrerer med varehus over hele verden og at det har skjedd før at varehus ikke har blitt bygget. Men også at Norge ligger nærme Sverige og er et modent marked med oversiktlig økonomi.

– I mellomtiden jobber vi med investeringsplanen, sier han og legger til at de ikke har tatt stilling til om de skal søke om å få oppføre Ikea-tårnet.

LES OGSÅ: Uenige om IKEA-ære

Avlingsprøver

En annen som utnytter ventetiden, er seniorforsker Trond Knapp Haraldsen ved Nibio (Norsk Institutt for Bioøkonomi, tidligere Bioforsk).

– Vi holder på med avlingsprøver for å sammenligne Ikeajordet med andre. Nå står det igjen tre ruter på 10 ganger 10 meter, sier han.

LES OGSÅ: Ikea fikk klarsignal

Seniorforskeren opplyser at avlingene sammenlignes med et jorde ved E18-utbyggingen i Kråkstad og Ås, samt et mislykket jorde på Nedre Rød i Vestby.

– Vi gjorde det samme i fjor, og for oss er det en fordel med så mange avlingssammenligninger som mulig før anleggsstart. Når vi fremdeles står igjen med tre ruter, har dette å gjøre med at bondens tresking går foran vår, og at forholdene nå har vært vanskelige.

Knapp Haraldsen legger til at på Kjenn skjer det ingenting. Det er dit jorda skal flyttes dersom Ikea bestemmer seg for å bygge ved Delijordet.