ÅS: – De er tamme, disse kattungene her. De er ikke villkatter som er plassert der av moren sin, slår assisterende styrer Victoria Brynildsen fast.

Åkebakke barnehage ligger rett etter Meierikrysset og før du kommer til Ås kirke. På barnehagens område står det to tomme, verneverdige bygninger inngjerdet. Kattungene befant seg innenfor dette gjerdet da ungene i Åkebakke kom på «jobb» tirsdag morgen. Da kattungene oppdaget at det var små mennesker rundt dem, kom de gjennom gjerdet for å få kos og kontakt.

For at kattungene skulle få være i fred, plasserte assistent Joakim Syversen dem i en pappeske innenfor gjerdet. Da kunne kattemor komme og hente dem om hun skulle dukke opp. Kattungene er rundt seks-sju uker gamle.

– Jeg ringte til Ås dyreklinikk for å høre hva vi gjør med dem, og de kunne ikke ta imot kattungene. De nevnte at kattemor kanskje hadde plassert dem der og ville komme tilbake for å hente dem. Det tviler jeg på. En tam kattemor hadde aldri plasser ungene sine i det falleferdige bygget. Det er tydelig at det er tamme kattunger. De strekker seg opp for å bli plukket opp og få kos. Hadde de vært ville, hadde de vært vettskremte om det kom mennesker, påpeker Victoria.

Tror kattungene er dumpet

Assisterende styrer tror kattungene ble dumpet av mennesker.

– Det er min teori. Det er tre kattunger som er dumpet i en barnehage hvor de vet at de ville bli oppdaget ganske fort. Vi har ikke sett en kattemor i nærheten, påpeker Victoria.

Joakim har allerede bestemt seg. Den største, gråstripete kattungen skal bli med ham hjem når barnehagen stenger og kattemor ikke har vist seg.

– Kattemor har ut dagen på å komme hente ungene sine, så blir de adoptert bort.

Victoria har vært i kontakt med Kattehuset i Moss. Dersom kattemor ikke dukker opp og ingen foreldre vil overta de to siste, blir de tatt med til Moss.

Katteutstyret går i arv

Joakim har ikke hatt katt tidligere. så dette blir spennende.

– Nei, men jeg har hatt katt i oppveksten. Nå har vi nylig flyttet på oss og er godt etablert, så nå passer det godt, sier han med et smil rundt munnen og en kattunge mykt mot brystet.

Foreldrene hans har alltid hatt katt, men den siste døde i vinter og det er ikke aktuelt for dem å ansatte ny. Så i ettermiddag kommer de med transportbur og alt utstyret som Joakims nye familiemedlem nå arver.