90-åring fra Ås svindlet av falsk kommuneansatt

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Den «kommunalt ansatte» lurte 90-åringen opp i 2. etasje, mens en annen stjal penger fra mannen.

DEL

ÅS: Svindel og bedrageri av eldre mennesker er noe som har pågått i Follo og resten av landet en god stund. Tirsdag ettermiddag var den en mann på 90 år fra Ås som fikk det ublide møtet. Det endte med at han ble frarøvet flere hundre kroner.

ØB er med da en politipatrulje får oppkall fra operasjonssentralen i Ski. En eldre mann hadde ringt inn og fortalt om opplevelsen tirsdag ettermiddag. Patruljen reiser rett ut til mannens bopel i Ås.

Skulle sjekke hvordan det sto til med meg

– Det ringte på døren mellom halv seks og seks tirsdag ettermiddag. En mann sto utenfor og oppga at han var fra Ås kommune. Han ville bare sjekke hvordan det sto til med meg, sa 90-åringen under avhøret med politiførstebetjent Madeleine Delbeck.

– Jeg burde jo ha reagert på at en kommunalt ansatt reiser ut så sent på ettermiddagen, bare for å sjekke hvordan jeg hadde det, sier mannen.

Den «kommunalt ansatte» gikk først inn i gangen. Etter en liten prat lurte han på hvor mannens bad befant seg. Han ønsket å sjekke vannkvalitet på badet.

Kjent seriesvindler dukket opp i Follo 

Dårlig til beins

– Jeg ba ham om å gå opp selv, jeg er så dårlig til beins, sa 90-åringen til politiet.

Han må bruke krykker etter en operasjon og ønsket ikke å gå de trappene unødvendig. Mannen fra kommunen sa klart ifra at han ikke hadde lov til å bevege seg rundt i huset uten at eier av huset var med. 90-åringen tok mot til seg og fulgte den «kommunalt ansatte» opp i annen etasje.

Follo-familier ble lurt av storsvindler. Nå er han dømt til 2 års fengsel 

– Vi måtte teste både det kalde og det varme vannet. Det ble ikke ok før det hadde rent i fem minutter, både med kaldt og varmt vann. Jeg synes jo dette var merkelig, men jeg lot ham holde på, sier 90-åringen i avhøret.

Da de kom ned igjen, og mannen dro, sjekket 90-åringen lommeboken. Der var 7–800 kroner borte.

Ble ikke oppdaget

– Jeg vil anta at turen opp i 2. etasje var en manøver for at en annen person fritt kunne sjekke 1. etasje uten å bli oppdaget, sier Ås-mannen.

I forklaringen til politiet, sier han at mannen forsvant i en bil. Han kan ikke huske type bil eller farge. Mannen som utga seg for å være ansatt fra kommunen, var ikledd en mørk frakk. Han hadde også store, mørke briller. Mannen var cirka 175 centimeter høy og spedbygd.

– Han forklarte meg at han var fra Afghanistan og at han var adoptert av en familie fra Ås. Videre forklarte han at han hadde jobbet som kommunalt ansatt i tre måneder. Han snakket veldig dårlig norsk. Jeg forsto nesten ikke det han sa, sier 90-åringen.

I tillegg til å avhøre 90-åringen jaktet politipatruljen etter mulige spor etter gjerningsmannen. De fant fotavtrykk i veien ved utsiden av huset. Det fant de også inne på 90-åringens bad. Spenningen ligger i om det er samme avtrykk på begge steder.

På turen tilbake fra 90-åringens bopel, var Delbeck allerede i gang med å innhente mulig informasjon fra mannens naboer.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags