Nå er det generelt bålforbud – og knusktørt: – Ikke tiden for å tenne på noe som helst

UMULIG Å REDDE: Huset i Mysen var allerede overtent da brannvesenet kom fram lørdag.

UMULIG Å REDDE: Huset i Mysen var allerede overtent da brannvesenet kom fram lørdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

(ØB) Natt til mandag trådte det generelle bålforbudet i kraft. I helga ble et hus i Mysen totalskadet i brann etter bråtebrenning.

DEL

FOLLO: Fra og med mandag 15. april er det generelt bålforbud i Norge. Det betyr at det nå er forbud mot bålbrenning i skog og mark.

Allerede før helga advarte Follo brannvesen mot å tenne bål, fordi det er knusktørt i bakken.

– Det er en del vegetasjon som ligger igjen fra i fjor, blader og kvister, og mange steder er det kjempetørt. Det kan veldig lett ta fyr. Da blir det som ild i tørt gress, advarte branninspektør Daniel Solli.

Den siste tiden har det vært flere hendelser hvor det har brent i vegetasjon både i inn- og utmark i Follo.

– Så selv om forbudet fra mandag av gjelder skog og utmark, er det viktig å understreke at aktsomhetskravet fortsatt gjelder i innmark. Bråtebrenning, brenning av hageavfall og lignende kan også komme ut av kontroll, sa Solli til ØB før helgen.

Hus brant ned

Dette ble tydelig i helgen, da et hus i sentrum av Mysen ble totalskadet med bakgrunn i en bråtebrann. En nabo er anmeldt for uaktsom bråtebrenning. Ifølge Smaalenenes Avis brukte brannvesenet mye ressurser for å slukke både denne brannen og en brann på 200 kvadratmeter i Spydeberg som også startet som en bråtebrann.

– Dette er ikke tiden for å tenne på noe som helst, uansett grunn. Derfor har vi en klar oppfordring til publikum. Dropp bråtebrenningen. Nå er det så ekstremt tørt at folk bør finne på noe annet å gjøre i det fine påskeværet. Bare drit i det og nyt solen istedenfor, sier varabrannsjef Geert Edmund Olsen til avisen.

Han mener folk bare må lære seg at brannfaren er ekstrem så lenge det er brunt som nå.

– Vi ser hvor raskt det kommer ut av kontroll. Da brannvesenet kom fram til huset i Mysen lørdag var allerede huset overtent. Det kunne ikke reddes og vi måtte prioritere å sørge for at brannen ikke spredde seg til husene rundt.

Det generelle bålforbudet gjelder frem til 15. september.

Generelt bålforbud

Mellom 15. april og 15. september er det nasjonalt forbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark.

I denne perioden må man søke kommunen om tillatelse dersom man ønsker å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og utmark.

Forbudet inkluderer engangsgriller, grillkull, gassfyring eller annet utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes på grunn av varmespredning.

Forbudet gjelder også på privat eiendom og ved sjøen dersom området faller inn under definisjonen "i eller i nærheten av skog og annen utmark".

Les mer om forbud og unntak på Follo Brannvesen sin hjemmeside

Kilde: Follo Brannvesen

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.