Gå til sidens hovedinnhold

Babyboom i barnehagen

Artikkelen er over 3 år gammel

I løpet av 16 år har andelen ettåringer i barnehagen økt med over 40 prosent.

– Det er viktig med et fleksibelt opptak gjennom hele året og tilstrekkelig kapasitet for at barna skal få starte så tidlig som mulig, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sju av ti ettåringer

Mens tre av ti ettåringer (27 prosent) hadde barnehageplass i 2000, var andelen sju av ti (72 prosent) i 2016, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

For toåringer har også økningen vært stor - fra ni prosent i 1980 til over 92 prosent i 2016.

– Det er en positiv utvikling. Vi ønsker at alle som har behov for det skal få en barnehageplass. Det er bra både for barnet og familien. I barnehage blir barna raskt utfordret på språkutvikling, sosial kompetanse og det å være en større gruppe, understreker Gudmundsen.

Les også

Dagens forvaltning i barnehage- og skolesektoren i Nesodden kommune er bekymringsverdig

 

Opptak hele året

Samtidig er Høyres stortingspolitiker opptatt av at barna utvikler seg forskjellig.

– Vi ønsker å ivareta hensynet til barnet og foreldrene ved å sikre et fleksibelt barneopptak. Barn som ikke har god nok mobilitet eller språkkompetanse, blir ekstra urolig og stresset i en barnehage. Foreldre må få muligheten til å organisere barnets liv selv, mener Gudmundsen.

Fleksibelt opptak og tilstrekkelig kapasitet er viktig for at barna skal få starte så tidlig som mulig.

Kent Gudmundsen, stortingsrepresentant (H)

 

Et fleksibelt opptak gjennom hele året betyr at regjeringen følger opp en utvidelse om at barn født i september, oktober og november skal ha rett til en barnehageplass fra fylte ett år.

– Familier må få anledning til å se an situasjonen og barnets utvikling, sier Gudmundsen, som er imot to opptak, ett i september og ett i mars. Det bidrar bare til stress og irritasjon blant småbarnsforeldre, mener han.

 

Les også

Sandra har åpnet hundebarnehage – Det er virkelig et marked for dette på Nesodden

 

Høy dekningsgrad

I 2016 hadde ni av ti barn en barnehageplass. Kontrastene fra 1980-tallet, da to av ti gikk i barnehage, er derfor store.

– Vi har jobbet mye med kvalitet og innhold så lenge barnehagedekningen er så høy, forklarer Høyre-politikeren.

Tidligere i år sendte regjeringen ut et høringsforslag om å skjerpe kravene til bemanning i barnehagene. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ha flere ansatte per barn og flere barnehagelærere i private og offentlige barnehager.

I dag er kravet at 33 prosent av de ansatte i barnehagen må være barnehagelærere.

– Vi skjerper det til 43 prosent. Det betyr at vi får flere pedagoger i forhold til barn. Samtidig har Høyre ytterligere ambisjoner om at det skal komme helt opp til 50 prosent, påpeker Kent Gudmundsen. (ANB)

Les også

- Trist at dette er siste arbeidsdagen vår i barnehagen

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.