Gå til sidens hovedinnhold

Få penger for båten du ikke bruker

Artikkelen er over 4 år gammel

For å bli kvitt problemet med utrangerte fritidsbåter har regjeringen vedtatt et statsbudsjett som legger til rette for å innføre vrakpant på båter i 2017.

Hvor stort beløp som skal utbetales er ikke bestemt. Beløpet skal tilpasses i forhold til båtstørrelse og vil bli opp mot 15 000 kroner for fritidsbåter.

Det er mange som ikke gjenvinner båtene sine. Tall fra Miljøverndirektoratet (2015) spår at det i 2020 vil være så mange som 17 000 båter som bør kasseres i Norge.

Frem til nå har det hos godkjente gjenvinningsstasjoner kostet litt over tusenlappen per tonn å gjenvinne båten. Regjeringen håper flere vil benytte seg av gjenvinning når vrakpant innføres.

Hovedårsaken til at man bør kvitte seg med store deler av den gamle båtparken ligger i forurensningspotensialet gamle båter utgjør.

Vil reduserer forsøplingen

– Det er et miljøproblem langs kysten. Det er kanskje ikke det aller største, men vi har fått utredet et forslag om en ordning for fritidsbåter fra Miljødirektoratet. Økt innlevering av fritidsbåter vil gi miljønytte, redusert forsøpling, mindre spredning av mikroplast og forurensning, sier politisk rådgiver hos Miljøverndepartementet, Jens Frølich Holthe til NRK.

Det er ikke uvanlig at båter ligger forlatt på land eller i og under vann. Disse kan leveres ved et godkjent returmottak. Hos Follo Ren tar de imot båter, men ikke om disse er over 16 fot.

Bildet er lånt av Marinreparatørene som er en nonprofit miljøgruppe som arbeider ut i fra en visjon om en Indre Oslofjord som er giftfri, med et rikt og bærekraftig marint miljø. Les mer her.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.