Sørg for å vedlikeholde batteriet – eller skift det ut før du står der med blåfrosne fingre og hylende barn i baksetet, oppfordrer Moeen Shahzad Mughal, fagansvarlig og bilteknisk rådgiver i forsikringsselskapet If.

– Det er alltid lurt å vite hvilken tilstand batteriet er i, sier han, og understreker at svakt batteri kan gi starttrøbbel også om sommeren, ikke bare i vinterkulda.

1. Følg servicen og sjekk batteriet

Når bilen er på service, skal verkstedet sjekke batteriet.

– Gjør det til en vane å dobbeltsjekke når du henter bilen: Spør om batteriet er målt. Etter tre-fire års bruk er det sannsynlig at startbatteriet er svekket så mye at det bør skiftes. Men batteriets tilstand avhenger veldig av hvordan bilen blir kjørt. Jeg har faktisk vært borti tilfeller der batteriet måtte byttes etter halvannet år, uttaler Mughal.

2. Bruk en batterilader

Det kan være kjekt å ha en batterilader. Ved å gjøre en vedlikeholdslading før kuldesesongen setter inn for fullt, kan batteriet vare lenger enn hvis det ikke blir ladet opp via lader.

3. Unngå småkjøring og at bilen står ubrukt

Mange korte turer i nærmiljøet er ikke bra for batteriet. – Småkjøring under én mil gir batteriet dårlige muligheter for å lade seg opp igjen. Det er heller ikke så lurt å la bilen stå ubrukt lenge, sier Mughal.

4. Kaldstart og tykk olje - en dårlig kombinasjon

Tykk olje i motoren gjør at start på bilen går tregere, og det liker batteriet dårlig. – Sørg for at oljen har riktig viskositet for vinterkjøring – at den rett og slett flyter godt i motoren, selv om det er kaldt, sier bilmekanikeren. Jevnlige oljeskift er viktig.

5. Unngå radio, varmetråder og full vifte

I dag er det utrolig mye i bilen som trekker strøm fra bilbatteriet når du starter. – Det kan være smart å redusere litt av belastningen på batteriet akkurat når du starter. Radio, varmetråder og defrosting av frontrute er jo tilleggsfunksjoner du strengt tatt kan slå på rett etter at motoren er kommet i gang. Men gjør det før du begynner å kjøre, å fikle med innstillingene på radioen eller klimaanlegget kan lett ta oppmerksomheten bort fra veien, sier Moeen Shahzad Mughal. (ANB)