Kathrine Frey Frøslie står bak bloggen Statistrikk.no. Her ønsker nesoddingen, som siden 1999 har jobbet som statistiker på Rikshospitalet, å kombinere myke materialer med harde fakta. Hun gjør noe så sjeldent som å strikke statistikk.

– Stortingsvalg! Nå må vel du fram med strikketøyet?
– Jeg har både forhåndsstemt og forhåndsstrikket til dette valget. I motsetning til partivalget er strikkevalget mitt ekstremt offentlig, og alt jeg har valgt å strikke er publisert i alle tilgjengelige kanaler. I likhet med forskningsresultater og statistikk er stortingsvalg for viktig til å la være å strikke, sier Kathrine.

 

Allerede utdatert

– Hva kan man strikke med utgangspunkt i stortingsvalget?
– Jeg har allerede strikket et gigantisk sitteunderlag som viser dagens fordeling av stortingsrepresentanter fra de forskjellige partiene. Det er formet som et kakediagram med 169 kakestykker. Det tok meg to uker. Det ble ferdig natt til fredag, og er allerede utdatert, sier Kathrine og fortsetter:

– Og så har jeg strikket lekre, ulne bordskånere over samme tema. De er også utdaterte nå, men kunne brukes valgnatten som underlag for sjampanjeglass eller gravøl, alt etter hva man stemte på, sier statistrikk-bloggeren.

Kathrine oppdaterer bloggen med med nye, oppdaterte oppskrifter på både sitteunderlag og bordskånere tirsdag kveld. De er basert på valgresultat og den nye stortingssammensetningen.

– Men før jeg kan lage flere strikkeoppskrifter må jeg inn på Rikshospitalet og gjøre jobben min på Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse.

Artikkelen fortsetter under bildet
 

 

Tålmodighet

Å strikke det nye Stortinget høres noe komplisert ut. Men Kathrine beroliger; dette kan alle få til selv uten strikkeerfaring.

– Ja visst! Det er stort, men det er bare rettstrikking. Altså krever det en del tålmodighet, men minimal strikkeerfaring. Hvis du trenger hjelp, er det bare å sende meg en melding via Facebook-gruppa til Statistrikk, så stiller jeg med strikkehjelp i garnbutikken til Tove ved samfunnshuset en passende lørdag.

 

Smart og vakkert

Målet med Kathrines strikkeblogg er å kombinere det smarte med det vakre, inspirere statistikere til å strikke, få strikkere til å forstå statistikk, og å gi alle andre ren underholdning. Og bloggen lever fortsatt i beste velgående.

– Det går kjempefint! Lesertallet er jevnt økende, folk morer seg og meg, og det er mye på gang. Førstkommende helg skal Statistrikk delta på litteraturfestival i Trondheim om politisk aktivisme i form av strikking, og i oktober blir det statistrikketreff på Realfagsbiblioteket på Blindern, for å nevne noe. Har man gode ideer til gjesteblogginnlegg, er det bare å melde seg, avslutter Kathrine Frey Frøslie.