Det hjelper ikke at middagen var aldri så lekkert dandert dersom fastbrente rester er det som møter deg neste gang du skal vise kunstene på kjøkkenet.

Stekeovn, komfyr og avtrekksvifte har av og til behov for en grundigere rengjøring enn den vanlige avtørkingen etter bruk gir.

– Fett og kjøttsaft som har rent over, og annen gammel moro i bunnen og på vegger i stekeovnen, får neste måltid til å lukte svidd, sier Inger Løvaas hos Krefting til ifi.no.

Grønnsåpe, bakepulver, eddik og sitron blir anbefalt i mer eller mindre effektive kjerringråd fra oldemors dager. Virkelig effektiv blir rengjøringen med moderne midler, spesielt tatt fram for dagens stekeovner, keramiske platetopper og vår tids matvaner.

Her er tre tips til å holde kokesonen ren:

1. Avtrekksviften

Kjøkkenviften og andre gjenstander av børstet stål er selvsagt penest når de er blanke. Støv, fingermerker og fett synes godt, men er enkelt å fjerne. Spesialmidler for stål og metall gjør skinnende rent og motvirker nye fingermerker og annen tilsmussing.

Etterpå får flaten fin glans uten skjolder og striper. Bruk det gjerne på andre metallflater på kjøkkenet også, som kjøleskapet, komfyren, mikrobølgeovnen, kaffetrakter og brødristeren.

2. Koketoppen

Størknede matrester på en keramisk platetopp fjernes best med en vindusskrape med barberblader som er beregnet for fjerning av maling og lignende på vindusglass.

Deretter tørkes glassplaten av med et rengjøringsmiddel beregnet for glass- og keramikkflater. Det er viktig at middelet ikke inneholder slipemidler som kan gi riper eller kjemikalier som etterlater rester som kan svi fast på platetoppen.

– Er det mye fett på koketoppen, kan du gjerne bruke en fettløser først, sier Inger Løvaas.

3. Stekeovnen

Løst smuss fjernes enkelt ved å tørke ut av stekeovnen etter bruk, men for innbrente rester må det sterkere lut til.

Stekeovn, grill, komfyrtopper, gryter, stekepanner, ildfaste former og bakeformer kan gjøres rent raskt og enkelt med spesialmidler for ovner, peiser og grillutstyr.

– Å holde kokesonen ren og ordentlig er ingen stor oppgave med riktige midler og regelmessig bruk av dem, sier Lars Gomnes hos Alfort. (ANB)