Skadedyret skjeggkre er et økende problem i boliger på Østlandet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kort tid etter at barnefamilien tok over drømmehuset, dukket de første insektene opp. Nå har boligen falt i verdi med 1,44 millioner kroner.

DEL

LANDET RUNDT [Romerikes Blad]: – Man blir så fortvilet. Vi hadde aldri kjøpt dette huset hvis vi hadde fått vite om forekomsten av skjeggkre. Nå har vi insekter i alle rom, sier den kvinnelige eieren fra Aurskog-Høland.

Hun ønsker ikke å stå fram med navn og bilde, men vil gjerne fortelle om boligdrømmen som brått ble til et mareritt. Hver dag støvsuger hun, og setter ut limfeller for å holde bestanden i sjakk.

Sammen med mannen sin kjøpte hun huset fra 2007 for 3,65 millioner kroner i fjor sommer.

– Det var drømmehuset, og vi la inn bud allerede dagen etter visning, sier kvinnen.

I september i fjor dukket imidlertid de første insektene opp.

– Jeg googlet, og fant ut at dette var skjeggkre, et dyr som nærmest er umulig å bli kvitt. Bruker jeg tid og går rundt og leter, kan jeg fange 50 insekter daglig, forklarer hun.

Boligmareritt: I 2016 fant kvinnen og hennes familie drømmehuset. Verdien på huset har nå falt med 1,44 millioner etter at skjeggkreforekomsten ble oppdaget.FOTO: LISBETH LUND ANDRESEN

Boligmareritt: I 2016 fant kvinnen og hennes familie drømmehuset. Verdien på huset har nå falt med 1,44 millioner etter at skjeggkreforekomsten ble oppdaget.FOTO: LISBETH LUND ANDRESEN

Voksende problem

Ifølge daglig leder ved Oslo skadedyrkontroll, Trond Dyrli, har skjeggkre blitt svært utbredt de siste to årene.

– Vi kan bekrefte at vi er ute på oppdrag som omhandler skjeggkreforekomst i Akershus flere ganger i uka. Problemet med dette dyret er at det er vanskelig å bli kvitt, og det er altetende. Vi har ikke noen reelle bekjempelsesmetoder per i dag. Skjeggkre oppholder seg over alt, og ikke bare på våtrom som vi ser er typisk for sølvkre.

– Hvor kommer disse dyrene fra?

– Det har man ennå ikke kunnet fastslå, men ettersom vi ser at dette insektet gjerne dukker opp i nyere hus, regner man med at insektene kan følge med bygningsmaterialer, betong eller isolasjon. De kan også komme med nye møbler.

Han understreker at insektet ikke gjør noen skade.

– I så måte er det ikke farlig å ha de i hus, men å ha flere tusen insekter krypende rundt er vel noe de færreste ønsker, sier Dyrli.

Tiltak som gjøres mot skjeggkre kan være å sette ut limfeller, eller forgiftet åte. Noen velger også å fryse ned huset.

Den kvinnelige huskjøperen sier det er lett å få hysteri nå mange dukker opp samtidig.

– Det er ekkelt, og det går psykisk inn på oss. Dette er noe man ikke ønsker å snakke med venner om. Vi gjør nå tiltak hele tiden ved å sette ut limfeller og ved å holde det rent. Når jeg kommer hjem fra nattevakt i helgene legger jeg meg gjerne ned på gulvet og fanger dyr med hjelp av lommelykt. De er nemlig mest synlige på nattetid, forklarer hun.

Fakta

  • Siden 2013 har skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) ofte blitt funnet i Norge.
  • De kan forveksles med vanlig sølvkre, men er større (ca. 2 cm), har lengre haletråder og en mer framtredende behåring.
  • Skjeggkre gjør lite skade, men har i noen tilfeller vist seg vanskelig å bekjempe og kan virke sjenerende når de opptrer i stort antall.
  • Skjeggkre er vingeløse insekter. De er skjellkledde og mørkegrå i fargen. Kroppsformen er lik som hos det vanlige sølvkre.
  • Skjeggkre er altetende og kan oppholde seg i alle type rom.
  • De liker seg best i mørket.
  • Skjeggkre dukker gjerne opp i nyere boliger, og kan komme fra bygningsmateriale eller nye møbler.

Kilde: Folkehelseinstituttet/Oslo Skadedyrkontroll AS

LES OGSÅ:

LES OGSÅ:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags