LANDET RUNDT [Romerikes Blad]: – Man blir så fortvilet. Vi hadde aldri kjøpt dette huset hvis vi hadde fått vite om forekomsten av skjeggkre. Nå har vi insekter i alle rom, sier den kvinnelige eieren fra Aurskog-Høland.

Hun ønsker ikke å stå fram med navn og bilde, men vil gjerne fortelle om boligdrømmen som brått ble til et mareritt. Hver dag støvsuger hun, og setter ut limfeller for å holde bestanden i sjakk.

Sammen med mannen sin kjøpte hun huset fra 2007 for 3,65 millioner kroner i fjor sommer.

– Det var drømmehuset, og vi la inn bud allerede dagen etter visning, sier kvinnen.

I september i fjor dukket imidlertid de første insektene opp.

– Jeg googlet, og fant ut at dette var skjeggkre, et dyr som nærmest er umulig å bli kvitt. Bruker jeg tid og går rundt og leter, kan jeg fange 50 insekter daglig, forklarer hun.

 

Voksende problem

Ifølge daglig leder ved Oslo skadedyrkontroll, Trond Dyrli, har skjeggkre blitt svært utbredt de siste to årene.

– Vi kan bekrefte at vi er ute på oppdrag som omhandler skjeggkreforekomst i Akershus flere ganger i uka. Problemet med dette dyret er at det er vanskelig å bli kvitt, og det er altetende. Vi har ikke noen reelle bekjempelsesmetoder per i dag. Skjeggkre oppholder seg over alt, og ikke bare på våtrom som vi ser er typisk for sølvkre.

– Hvor kommer disse dyrene fra?

– Det har man ennå ikke kunnet fastslå, men ettersom vi ser at dette insektet gjerne dukker opp i nyere hus, regner man med at insektene kan følge med bygningsmaterialer, betong eller isolasjon. De kan også komme med nye møbler.

Han understreker at insektet ikke gjør noen skade.

– I så måte er det ikke farlig å ha de i hus, men å ha flere tusen insekter krypende rundt er vel noe de færreste ønsker, sier Dyrli.

Tiltak som gjøres mot skjeggkre kan være å sette ut limfeller, eller forgiftet åte. Noen velger også å fryse ned huset.

Den kvinnelige huskjøperen sier det er lett å få hysteri nå mange dukker opp samtidig.

– Det er ekkelt, og det går psykisk inn på oss. Dette er noe man ikke ønsker å snakke med venner om. Vi gjør nå tiltak hele tiden ved å sette ut limfeller og ved å holde det rent. Når jeg kommer hjem fra nattevakt i helgene legger jeg meg gjerne ned på gulvet og fanger dyr med hjelp av lommelykt. De er nemlig mest synlige på nattetid, forklarer hun.

Fakta

  • Siden 2013 har skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) ofte blitt funnet i Norge.
  • De kan forveksles med vanlig sølvkre, men er større (ca. 2 cm), har lengre haletråder og en mer framtredende behåring.
  • Skjeggkre gjør lite skade, men har i noen tilfeller vist seg vanskelig å bekjempe og kan virke sjenerende når de opptrer i stort antall.
  • Skjeggkre er vingeløse insekter. De er skjellkledde og mørkegrå i fargen. Kroppsformen er lik som hos det vanlige sølvkre.
  • Skjeggkre er altetende og kan oppholde seg i alle type rom.
  • De liker seg best i mørket.
  • Skjeggkre dukker gjerne opp i nyere boliger, og kan komme fra bygningsmateriale eller nye møbler.

Kilde: Folkehelseinstituttet/Oslo Skadedyrkontroll AS

LES OGSÅ:

LES OGSÅ: