– Ikke tenn opp grillen i nærheten av tørt gress

KAN TA FYR: Her fra en tidligere skogbrann i Halden.

KAN TA FYR: Her fra en tidligere skogbrann i Halden. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Selv om snøen fortsatt ligger, kan det enkelte steder være fare for gressbrann.

DEL

Brannvesenet i Sarpsborg har allerede vært ute for å slokke en gressbrann denne påska, men i de andre Østfold-byene er det foreløpig ikke meldt om ild i skogbunnen eller i gress, skriver Halden Arbeiderblad.

Lov fram til 15. april

Med sol og fint turvær er det store muligheter for at flere vil ta med seg en engangsgrill eller tenne bål i skogen i løpet av 1. eller 2. påskedag, og brannvesenet er på vakt i tilfelle det skulle ta fyr.

– Vi pleier ofte å ha årets første gressbrann i påska, men så langt har det gått bra, sier Dag Wik som er brannmester i Halden brannvesen og blant mannskapene som er på vakt 1. påskedag.

Det generelle forbudet om å tenne opp bål i skogen trår ikke i kraft før 15. april, så det er fortsatt lov å grille ute i naturen når du er ute på tur – innen rammene for det å ta generelt hensyn.

– Tørt i sola

Brannmesteren oppfordrer folk som eventuelt ønsker å fyre opp grillen eller tenne bål, om å finne et trygt sted å gjøre dette.

– Snøen ligger fortsatt mange steder, men jo mer sola tar jo tørrere blir det, og da kan det ta fyr i naturen. Det folk bør tenke på er at det er god avstand mellom bålet og høyt, tørt gress eller annen natur som kan ta fyr, oppfordrer Dag Wik som fortsetter:

– Noen steder er det tørt allerede, men det er ikke overhengende fare for gress- eller skogbrann så lenge folk viser hensyn når de ferdes i skog og mark.

Forbud mot å brenne bål i skog og mark

Fra 15. april til 15. september er det forbud mot bålbrenning i skog og mark. Det kan gis tillatelse til bålbrenning fra kommunen dersom lokale forhold tilsier det.

Båltenning er en del av allemannsretten i Norge. Det betyr imidlertid ikke at det alltid er lov å brenne bål, eller at bål kan tennes under alle forhold. Det kan derfor være lurt å sette seg inn i reglene om bålbrenning, og å lære seg hvordan man kan brenne bål på en trygg måte. Deler av året er det forbudt å brenne.

Forskriften åpner for at vi kan nyte bålets gleder også når det er bart på bakken: «Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann».

Unntaket gjelder for eksempel etablerte bålplasser og andre steder som er helt trygge. Er du i tvil er det bedre å stå over bålbrenningen.

Kilde: Lovdata

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken