Det blir folkeavstemning om ordførervervet

Representantene fra Høyre, Ap, Frp og Venstre tok et møte for å revidere forslaget sitt etter voldsomme reaksjoner fra de andre partiene. Dermed skal kandidatnavn stå sammen med partinavn på stemmeseddelen.

Representantene fra Høyre, Ap, Frp og Venstre tok et møte for å revidere forslaget sitt etter voldsomme reaksjoner fra de andre partiene. Dermed skal kandidatnavn stå sammen med partinavn på stemmeseddelen. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Men denne gjengen måtte tåle mye kjeft og hånlatter fra kommunetstyret først.

DEL

Torsdag kveld var det duket for ny behandling av ordførervalgsaken i kommunestyret etter at fylkesmannen hadde opphevet vedtaket av 26. mai (se faktaboks).

Ved fjerde forsøk kom kommunestyret til en beslutning som vil bli stående: Det blir rådgivende folkeavstemning.

Men det skjedde ikke uten vantro, sinne, oppgitthet og latter. Det hele ble utløst av fellesforslaget til Høyre, Frp, Ap og Venstre, som sa at jo da, det skal holdes folkeavstemning, men det skal kun stå partinavn, ikke personnavn, på stemmeseddelen.

Fryktet en parodi

Da tok en oppgitt ordfører Christian Hintze Holm (SV) ordet:

– Det er totalt meningsløst at man skal forsøke å lage en folkeavstemning om hvilket parti som skal få ordføreren. Det er ikke intensjonen i kravet fra befolkningen. Jeg er litt redd denne saken nå kan gå over i parodien. Nå lager man slike krumspring for å finne en måte som skal oppfylle kravet, slik at det ikke er ulovlig, men samtidig halvveis unngå det.

Deretter gikk ordføreren tom for ord:

– Jeg hadde ikke sett for meg denne varianten. Den er nesten mer morsom enn den er, ja...jeg vet ikke hva jeg skal si.

Ap: Synliggjør politikk, ikke person

Erik Moe (Ap) mente imidlertid at forslaget var godt.

– Når du har partiet på den rådgivende folkeavstemningslisten, og partilisten med navene ved siden av, henger det hele sammen. Det synliggjør politikk i stedet for person.

Mer rakk ikke representantene fra Høyre, Frp, Ap og Venstre å si, for de politiske motstanderne deres hadde forlengst tegnet seg, og gikk opp en etter en for å radbrekke forslaget.

Truet med ny lovlighetskontroll

Claudia Behrens (Mdg) mente flertallet viste forakt for velgerne.

– Det blir en farse hvis flertallet går inn for at det kun kan stemmes parti, i strid med intensjonen som innbyggerinitativet har hatt. Jeg trodde jeg bodde i et demokratisk land, men kanskje burde det dannes en egen stat i Nesodden kommune, hvor normal forståelse av demokrati råder, freste Behrens.

Henning Korsmoe (KrF) mente navn var helt vesentlig og Geir Christensen (Rødt) truet med å sende hele vedtaket til lovlighetskontroll på nytt.

Høyre: Vi er lydhøre

Etter en kjapp pause, kom imidlertid Høyre, Frp, Ap og Venstre med et nytt forslag, hvor personnavnet skal stå ved siden av partinavnet.

– Vi er lydhøre for hvordan vi skal forholde oss til saken, sa Erik Adland (H), før fellesforslaget deres ble vedtatt mot de tolv stemmene fra SV, KrF, Rødt og Mdg som ønsket at velgerne skulle få sette opp to navn, et primært og et sekundært.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags