Gå til sidens hovedinnhold

Det blir ikke direkte ordførervalg til høsten

Artikkelen er over 10 år gammel

Diskusjonen om hvorvidt det skal avholdes direkte ordførervalg i form av rådgivende folkeavstemning var oppe til behandling i kommunestyret torsdag kveld.

Som kjent vedtok kommunestyret i 2001 at en sak skal legges ut til folkeavstemning dersom 10 prosent av de stemmeberettigede fremmer skriftlige krav om det. I den forbindelse overleverte Frode Giertsen 1474 underskrifter torsdag kveld som krever direkte ordførervalg i form av rådgivende folkeavstemning i forbindelse med høstens kommune- og fylkestingvalg.

- Vedtaktet som ble fattet i 2001 er en kontrakt mellom befolkningen og kommunestyret. Den kontrakten må bli overholdt. Underskriftene er talt og på plass. Da er denne saken veldig enkel for oss i SV. Vi må gjennomføre en rådgivende folkeavstemning, sa SVs Grete Maus.

Rødt, Mdg og Krf delte SVs syn. Mens Ap, Høyre, Frp og Venstre sto sammen på den andre siden i denne svært så omdiskuterte saken:

- Stortinget har lukket døren om direkte ordførervalg. Nå må vi vurdere hva som veier tyngst. Stortingets signal fra 2009 eller kommunestyrets vedtak fra 2001? Høyre mener Stortingets klare signaler i denne saken veier tyngre enn å følges kommunestyrets reglement , uttrykte Erik Adland (H).

Etter mange timer med argumenter for og i mot fikk Høyre, Frp, Ap og Venstre vedtatt sitt fellesforslag om at det ikke skal gjennomføres direkte ordførervalg i form av rådgivende folkeavstemning i Nesodden kommune i forbindelse med kommune- og fylkestingvalget 12. september 2011.

Her ser du hele vedtaket som ble fattet torsdag kveld:

Kjell Gudmundsen (H) fremmet følgende fellesforslag fra Høyre/Frp/Ap/V:

"På bakgrunn av at valgordningen med direkte valg av ordfører er avskaffet, skal det ved kommunevalget, ikke avholdes rådgivende folkeavstemning på ordfører.

Kommunestyret finner det ikke riktig å velge ordfører ihht valgloven med – et i praksis – bundet mandat fra rådgivende folkeavstemning.

Nesodden kommune skal avholde kommunevalg ihht valgloven – sist revidert 2009. Kommunestyret har videre vektlagt at spørsmålet tidligere har vært behandlet og at en anser å ha kompetanse til å fravike reglementet i enkeltsaker."

Forslaget vedtatt mot 12 stemmer (7 SV, 2 R, 2 Krf, 1 Mdg)