Sønnen forklarte hvordan han ikke klarte å stanse volden mot moren

Bistandsadvoat Marit Falkanger og aktor Aina Mee Ertzeid i retten der en norsk-eritrisk mann står tiltalt for et drap som skjedde på Heer i 2015.

Bistandsadvoat Marit Falkanger og aktor Aina Mee Ertzeid i retten der en norsk-eritrisk mann står tiltalt for et drap som skjedde på Heer i 2015.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Retten spiller mandag formiddag av et avhør som kvinnens sønn, den gang 9 år gammel, avga på Barnehuset en knapp uke etter at kvinnen døde av massiv stump vold mot hodet.

Tiltalte så ned og gjorde notater mens retten så filmen der gutten forklarer om krangel, vold og den fatale avslutningen i en leilighet på Heer i Frogn for et år siden.

Ikke skyldig etter tiltalen

Det startet med at aktor Aina Mee Ertzeid ramset opp tiltalen om drap etter den ene paragrafen og voldsutøvelse etter de andre.

Les også: Mener tiltalte drepte samboeren mens sønnen så på

Dommer Karl Magnus Norbakk spurte tiltalte fortløpende om han erkjent skyld.

Tiltalte ristet på hodet og svarte tydelig nei. Dommeren fikk forsikringer om at han ikke trenger tolk, men velger for imperiets skyld å ha eritreisk tolk i lokalet.

Forsvarer Henrik Nikolai Bliksrud gjorde det allerede innledningsvis klart at tiltalte anser at volden som ble utøvet skjedde i nødverge. Uten at Bliksrud ville foregripe sin egen prosedyre ville han like godt forberede retten på at det senere vil bli fokusert på forståelsen av om volden kunne medføre døden.

Han pekte allerede nå på muligheten for at det i stedet for drap kan være snakk om vold med døden til følge, som er en annen paragraf med langt lavere strafferamme.

Gråt og grusomhet

Gutten forklarte gråtende hvordan han stakk av da moren mistet bevisstheten, og at han ikke klarte å stanse volden mot moren.

Men han kom tilbake til leiligheten på Heer etter kort tid og da var det blod over alt. Han forteller i avhøret at det må ha skjedd mye vold mens han var på utsiden av huset, før han fikk tak i naboene.

Et postbud som tilfeldigvis var i området, samt noen håndverkere som arbeidet i et nabohus, kom også til stedet og ga førstehjelp, ifølge aktor Aina Mee Ertzeid.

Omfattende vold

Obduksjonen viste at kvinnen ble slått og sparket gjentatte ganger i hodet og mot kroppen. Slagene mot hodet var så kraftige at kvinnen mistet to tenner, fikk bruddskader og store blødninger, oppsvulmet hjerne og nedpresset hjernevev.

Hun gjenvant aldri bevissthet og døde dagen etter på sykehuset.

Politiet rykket ut til voldsepisodene

Ifølge tiltalen har tiltalte utøvd vold både mot avdøde og datteren ved flere anledninger siden 2014 og fram til samboeren døde i november 2015.

Follopolitiet rykket ut til flere av disse voldsepisodene.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags