Gå til sidens hovedinnhold

Aksjonister tro til for sjøfuglene

Artikkelen er over 4 år gammel

160 unge som gamle møttes søndag på Steilene på Nesodden til årets ryddeaksjon.

Liv Klungsøyr  i Norsk Ornitologisk Forening, avdeling Nesodden, forteller  at målet med ryddeaksjonen er å gjøre  livet  enklere for alle sjøfuglene. I Frogn var det også tilsvarende aksjon.

Eventyrlig frammøte

De tre lokalorganisasjonene Marineoperatørene, Norsk ornitologisk forening, avdeling Nesodden, og Nesodden kajakkklubb arrangerer hvert år dugnaden «Før fuglene kommer» på Steilene forkant av sjøfuglenes hekkesesong, men arrangøren har aldri opplevd maken til frammøte.

-  Dette er tredje gang det aksjoneres på Nesodden. Første året stilte 50 mennesker, i fjor kom det 75, og i år 160. Dette var mer enn vi kunne drømt om, sier en entusiastisk Lars Dalen fra Marineoperatørene.

Dalen legger til at det er først i år de har kunnet rense opp på samtlige tre øyer. Selv vet han ikke hva det store frammøtet kan skyldes, men han har lagt merke til at stadig flere ønsker å gjøre en innsats for naturen.

Plast, glass og snører

Søndag gikk det båter i fraktfart fram og tilbake mellom brygga og øyene, og folk ble satt av på Storsteilene, Knerten og Fyrsteilene.  Gjennom formiddagen ble det samlet fremmedelementer som plast, glass, snører, sprengtråd og ikke minst isopor på strendene.

Les også: Magisk uglesafari på Nesodden

-  Isopor og plast er veldig skadelig for fuglene, og kan være dødelig når de får det i seg. Når de spiser det kan det stoppe fordøyelsen, og dermed få en dødelig effekt, sier  Klungsøyr.  Klungsøyr legger  til at det kan skje at fuglene surrer seg inn i fiskesnører, eller skader seg på etterlatte fiskekroker.

-  Det var et møysommelig og pirkete arbeid å samle alt småtteriet av søppel opp i poser, og nok å gjøre i morgentimene søndag for 150 ivrige sjeler som satt og lå rundt på bergene og strendene, sier Klungsøyr.

Lars Dalen legger til at neste år satser han og de andre ildsjelene på å arrangere dugnad på alle hekkeplassene på Nesodden, også de på Bunnefjordsiden.

Også i Frogn har Norsk ornitologisk forening, avdeling Frogn, hatt ryddeaksjoner denne  helgen.

Se bildeserie fra ryddeaksjonen både på Nesodden og i Frogn.

Kommentarer til denne saken