Er Drøbak Norges beste sted?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

For tredje gang skal prisen «Attraktiv by» deles ut. Du kan bidra til at byen din går helt til topps i år.

DEL

Prisen «Attraktiv by» deles i år ut for tredje gang. Befolkningen kan selv sende inn forslag på byer eller steder som fortjener prisen, og begrunne det med hva som er gjort for å skape liv og trivsel for innbyggerne, hva andre byer og tettsteder kan lære og hvordan innbyggerne har fått delta i utviklingen av stedet.

– Vi fikk inn nesten 400 nominasjoner i fjor, og det vitner om et stort engasjement. Lokalpolitikere, byplanleggere og administrasjonen i kommunene har stor kunnskap om byutvikling. Folk flest er opptatt av byer som har gode byrom og er miljøvennlige, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

LES OGSÅ: Flere bygg og områder i sentrum er modne for utskiftning og nye tanker

Mest i Europa

«Attraktiv by» er statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling. Høyre-statsråden har stor tro på å løfte fram eksempler som kan inspirere andre.

– Mange av de norske byene er blant dem som vokser mest i Europa, og da vi må sørge for at vi har gode byrom og at bokvaliteten bedres både for innbyggerne og de som besøker byene, sier Sanner, som også er opptatt av å redusere klimautslippene.

Derfor understreker han viktigheten av å bygge rundt knutepunkter for kollektivtrafikk og bevare grønne områder og parker i områder der folk bor.

– Kombinasjonen av disse ulike virkemidlene gjør at byene blir mer attraktive, sier han.

Utvikling smitter

Sanner bruker Trondheim som eksempel. Byen fikk i 2015 prisen fordi sykehuset hadde blitt en grønn del av byen.

– Vi som rikspolitikere må i større grad være ansvarlige for at statlige bygg lokaliseres sentralt i byene, påpeker han.

I fjor var det Bodø som vant.

Byer i en positiv utvikling smitter. Engasjerte lokalpolitikere og byplanleggere reiser til andre byer for å se på de gode eksemplene. I mange år ble det snakket om at Drammen kommune hadde skapt nytt liv i sentrum og gjort byen til et attraktivt bosted.

– Mange bypolitikere valfartet til Drammen for å se hva byen hadde fått til, sier han.

Folk flest er opptatt av byer som har gode byrom og er miljøvennlige.

Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsminister (H)

Plankebyen

Sanner løfter fram Fredrikstad som et aktuelt forbilde.

– Byen har fått et bedre sentrumsliv og sørget for at stengte butikklokaler er gjenåpnet. Det er blitt lagt til rette for både gående og syklende, sier Høyre-statsråden, som synes byene generelt er blitt flinkere til å tenke mer langsiktig.

– Det handler ikke lenger så mye om bare å bygge en blokk eller et kjøpesenter, men om å utvikle hele kvartaler, sier han.

Nå kan du fram til 17. mars si hva du mener er gjort for å skape liv og trivsel i din by. Alle kan nominere kandidater ved å skrive forslag direkte på attraktivby.no. (ANB)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags