Russen i Frogn og på Nesodden får tilbud om vaksine

VAKSINASJON: Margrethe Tandberg, Ine-Rebecca Fransvaag og Ananda Prashar ber alle avgangselever om å vaksinere seg  mot smittsom hjernehinnebetennelse. FOTO: Ole Jonny Johansen

VAKSINASJON: Margrethe Tandberg, Ine-Rebecca Fransvaag og Ananda Prashar ber alle avgangselever om å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. FOTO: Ole Jonny Johansen

Artikkelen er over 2 år gammel

348 avgangselever ved de videregående skolene i Frogn og Nesodden har fått tilbud om vaksinering mot smittsom hjernehinnebetennelse.

DEL

– Og vi kommer til å takke ja til denne vaksinen.  Vi oppfordrer alle andre avgangselever til å gjøre det samme, sier tredjeklassingene ved Frogn videregående skole, Margrethe Tandberg, Ine-Rebecca Fransvaag og Anand Prashar, som alle er russ til våren.

Mer mottakelig for smitte

Alle avgangselever har fått med seg et rundskriv der det blir orientert om viktigheten av å ta denne vaksinen, som elevene må betale 400 kroner for. I brevet står det blant annet at en kombinasjon av tett samvær med andre, festing og lite søvn, gjør at ungdom som deltar i russefeiring kan være mer mottakelig for smitte med meningokokkbakterien/smittsom hjernehinnebetennelse enn ellers. Og ikke minst ha større risiko for å utvikle alvorlig sykdom.

Saken fortsetter under lenken

Folkehelseinstituttet gir gode råd

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom som skal delta i russefeiring til våren lar seg  vaksinere  mot meningokokk A+C+W135+Y-konjuatvaksine. I brevet elevene har fått med seg hjem, står det at etter vaksinering tar det omtrent to uker før vaksinen gir beskyttelse, og den varer i fem år.

Russen får også med seg gode råd på veien for å redusere risikoen for å utvikle meningokokksykdom. Og her er rådene:

– Ta deg tid til å sove. Kroppen trenger hvile, det styrker motstandskraften.

– Ikke rop og skrik mye så mye at du blir hes og sår i halsen. Dette gjør slimhinnene mer mottakelig for infeksjoner.

– Unngå å drikke av samme flaske/noks/glass som andre.

– Kyss bare kjæresten din.

– Ikke del sigarett med andre.

– Unngå for mye alkohol. Når du er beruset vil dømmekraften din reduseres.

– Skaff lege dersom du tror vennene dine kan være syke. Ta ansvar for hverandre dersom noen er syke og har feber.

Saken fortsetter under lenken

– Anbefaler alle å ta vaksine

Ved Frogn videregående skole møter Amta avgangselevene Margrethe Tandberg, Ine-Rebecca Fransvaag og Anand Prashar, som alle har bestemt seg for å ta vaksinen som skal beskytte mot smittsom hjernehinnebetennelse.

– Vi synes alle bør ta vaksinen. Det er nemlig slik at dersom noen velger å ikke ta vaksinen kan det bety at det blir lettere for andre å bli smittet, sier Margrethe Tandberg.

Ine-Rebecca Fransvaag og Anand Prashar er også russ til våren, og begge mener at avgangselevene nå bør takke ja til å la seg vaksinere.

– Vi vet hvor farlig smittsom hjernehinnebetennelse er, og hvor fort det smitter. Det finnes ingen unnskyldninger for ikke å la seg vaksinere, sier Ine-Rebecca Fransvaag.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken