Drøbaksmannen Svein Aaser trakk seg fredag som styreleder med umiddelbar virkning etter at næringsministeren onsdag mottok ny informasjon om Telenor-styrets håndtering av VimpelCom-saken. Telenor er minoritetseier i selskapet som nå er under etterforskning i flere land i forbindelse med kjøp av mobillisenser i Usbekistan.

– Burde ha fått info tidligere

Næringsminister Monica Mæland (H) avsatte fredag Telenors styreleder Svein Aaser fra Drøbak på grunn av styrets håndtering av VimpelCom-saken. Hun har ikke tillit til styrelederen fordi han og selskapet har holdt tilbake informasjon.

– Saken dreier seg om informasjon jeg burde fått fra styreleder tidligere og som kontroll- og konstitusjonskomiteen burde fått tidligere, sa Mæland til NTB fredag.

Lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg, innkaller til nytt møte i komiteen tirsdag etter å ha fått tilsendt brevet fra Telenor og en redegjørelse fra næringsministeren.

– Det må være en god grunn til at næringsministeren uttrykker mistillit til Aaser. Jeg merker meg med stor tyngde at dette er knyttet til VimpelCom-saken som Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har behandlet over lang tid, sier Kolberg til NTB.

- Uenighet

Aaser opplyser at han har vurdert sin egen posisjon etter at Telenor tidligere i høst besluttet å selge eierposten i VimpelCom.

– Det har vært uenighet mellom meg som styreleder og departementet rundt håndteringen av VimpelCom-saken. Jeg har informert næringsminister Monica Mæland om min beslutning om å trekke meg, sier den avtroppende styrelederen.

Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer om avgangen, men understreker at det er VimpelCom som er under etterforskning.

– Telenor har samarbeidet med etterforskende myndigheter som vitne i saken. Selskapet avventer fortsatt etterforskningens konklusjoner, sier Aaser til NTB.

Fakta Svein Aaser:

* Norsk næringslivstopp som bor i Drøbak.

* Styreleder i Telenor siden 2012.

* Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen og lederutdannelse fra Lausanne i Sveits.

* Fra 1992 til 1994 var han president i NHO.

* Konsernsjef i Nycomed fra 1987 til 1996 og konsernsjef i Den norske Bank og DnB NOR fra 1998 til 2006. Har også vært administrerende direktør i Storebrand Skade, Nora Matprodukter og Stabburet Nora.